Jeruzalem belast geen kerken maar kerk-bedrijven

maandag 19 februari 2018 |  Ryan Jones
Het zag er ernstig uit in de krantenkoppen. Daar stond, dat de gemeente Jeruzalem heeft besloten om lokale kerken te belasten, terwijl daarbij de synagogen en moskeeën niet werden genoemd. Maar de zaak zat toch even anders in elkaar.

De hoofden van de grotere kerken (meestal katholieke en oosters-orthodoxe) hebben uit protest een evenement geboycot, dat was georganiseerd door burgemeester Nir Barkat.

Enkele dagen eerder gaven deze kerkleiders een verklaring uit met de tekst: 'De burgerlijke autoriteiten hebben altijd respect getoond voor de grote bijdrage van de christelijke kerken, die miljarden investeren in de bouw van ziekenhuizen en tehuizen, vaak voor ouderen en kansarmen, in het Heilig Land.'

Maar net als bij de meeste controversiële verhalen worden in veel berichten enkele belangrijke elementen weggelaten.
♦ Ten eerste gaat het om een onroerend goed belasting, in het Hebreeuws bekend als arnona, geen belasting op kerkelijk inkomen. De reden dat het voor deze traditionele kerken om grote bedragen gaat, is dat ze een groot percentage van de grond in de stad Jeruzalem bezitten.
♦ Bovendien - en dit is een kritiek punt - heeft de gemeente Jeruzalem besloten om alleen arnona te heffen op de eigendommen van de kerk waarop bedrijven zijn gevestigd, zoals pensions. Geen enkel Godshuis zal worden belast.

Aangezien deze kerken in Jeruzalem een groot deel van de grond bezitten, zal het heffen van arnona op de bedrijven toch naar schatting jaarlijks honderden miljoenen shekels opleveren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.