Groeten uit Israël: Te weinig controle op hijskranen

Monday, February 19, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Zo, de regen is voorlopig weer voorbij, het is rustig weer geworden. Het was nog best fris toen ik in Jeruzalem uit de bus stapte, maar ditmaal ben ik in elk geval niet nat geworden. Wanneer de regen terugkomt, weten we nog niet. Hoe de regen ons goed heeft gedaan, kunt u zien aan het waterpeil van het Meer van Galilea, dat een volle vijf en een halve centimeter is gestegen!

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot bewolkt, met voor het jaargetijde normale temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer vijf en een halve centimeter gestegen en staat nu op 213,75 meter onder de zeespiegel.

Arbeidsongevallen op bouwplaatsen, vooral ongevallen met hijskranen, vormen helaas een pijnlijk onderwerp in mijn ochtendartikelen, naast de problemen in het wegverkeer, teveel verkeersongevallen die meer doden eisen dan de terreur, of de oorlogen die we hier in Israël helaas hebben gehad.
Gisteren vond er weer een tragedie plaats, toen in de stad Kfar Saba een hijskraan omviel, precies op het moment dat er naast hem op straat een auto langsreed. De kraan viel deels op de auto en verpletterde die geheel. De bestuurster van de auto had geen enkele kans, ze overleed ter plaatse. Hoeveel pech moet je hebben om precies in de seconde waarin de kraan omvalt, op de plek te zijn waar de kraan op de grond knalt. Onbegrijpelijk.

Ongevallen met hijskranen zijn hier bij ons helaas geen zeldzaamheid. In het afgelopen jaar waren er al twee ongevallen waarbij kranen omvielen. In februari gebeurde dat in de stad Ramat Gan, waar een woning aanzienlijk werd beschadigd. Een maand later viel in Bat Yam een kraan om en beschadigde enkele auto’s op een parkeerplaats. Als door een wonder werd niemand daar gewond.

Drie ongelukken met hijskranen binnen een jaar. Gisteren liep het tragisch af.

Het afgelopen jaar begon men zich eindelijk wat meer met het onderwerp hijskraan-ongevallen bezig te houden. Ook de kraanmachinisten vroegen om aandacht, ze legden een paar dagen het werk neer om op de gevaren en de onvoldoende veiligheid te attenderen. Sommigen waren niet bereid om weer in de kraan te klimmen, voordat er meer veiligheid wordt gegarandeerd.

Ik ben er wat verder ingedoken en ben nu nog meer verontrust dan voorheen. Het ongeval van gisteren was het 19e hijskraan-ongeval sinds 2010, waarbij in totaal drie mensen om het leven kwamen. Om een kraan te bedienen, moet deze eerst door een officiële controleur worden gecontroleerd en vrijgegeven. En hier zit het probleem. In het hele land zijn er slechts 8 controleurs, acht, die verantwoordelijk zijn voor de controle van – schrik niet – meer dan 1700 hijskranen.
Na de controle eist de controleur dat het bouwbedrijf hem van elke verantwoordelijkheid ingeval van een ongeluk ontheft. Dat doen ze vanwege de vele hijskraan-ongevallen van de afgelopen jaren, zij willen daarvoor niet voor de rechter worden gedaagd. Het controleren van een hijskraan kost de exploitant rond de 1500 euro. Zouden er wellicht daardoor kranen zijn die zonder goedkeuring worden gebruikt?
Nu heeft het een mensenleven gekost; zal men nu eindelijk wakker worden en zich serieus met deze zaak gaan bezighouden? Helaas is het vaak zo dat er altijd eerst iets ernstigs moet gebeuren voordat men eindelijk leert uit de fouten. Bij dit ongeval ging het om een vrouw van 52 jaar, die midden in het leven stond; plotseling is het haar afgenomen, zomaar, in een seconde.
Ik hoop dat er geen bezwaar tegen is, als ik hier ook eens wat onderwerpen zoals deze aansnijd. Want ook dat behoort tot onze alledag hier in Israël.

Gisteren zag ik in het nieuws een bericht over de toespraak van Netanyahu op de veiligheid­conferentie in München. Er werd getoond hoe hij de in de zaal de aanwezigen een stuk van de Iraanse drone liet zien, die boven het Israëlische grondgebied was gestuurd.

Daarna kwam de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken in beeld, hoe hij Netanyahu’s actie omschreef als circus, waar je geen aandacht aan moest schenken.

Ik dacht daarbij maar aan één ding: Hoe is het mogelijk dat er op een veiligheidsconferentie een minister wordt uitgenodigd die een land vertegenwoordigt dat openlijk spreekt over het vernietigen van een ander land, Israël,. Hoezo wordt deze Iraanse minister een podium geboden? Ik kan dat niet begrijpen. Eigenlijk is dat niet te vatten, of vergis ik me?

En nu wens ik u een prettige en rustige maandag en een veilig begin van de nieuwe arbeidsweek. We moeten gewoon wat beter opletten bij ons werk, dan kunnen er veel ongevallen worden voorkomen. Nou, het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.