Groeten uit Israël: Fijn, regen - je wordt er wel nat van

Sunday, February 18, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Wat zou ik toch gedacht hebben toen ik zonder paraplu het huis uit ging? Dat vroeg ik me af, toen in vanmorgen vroeg hier in Jeruzalem uit de bus stapte en het stroomde van de regen. Ook was het nog tamelijk koud. Gelukkig had ik tenminste een pet in mijn tas. Zo kwam ik tamelijk nat op de redactie aan, waar ik de volgende verrassing vond: Er was geen stroom in het trappenhuis, de vijf etages naar mijn kantoor mocht ik dan ook nog te voet beklimmen, want de liften deden het natuurlijk ook niet. Maar trappenlopen is immers gezond. Nauwelijks was ik op kantoor, of het hield uiteraard op met regenen. Tegen de middag zal de regen dan toch afscheid van ons nemen; de komende dagen zal het droog blijven.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met stijging van temperatuur. Tot de middag hier en daar een regenbui, kans op overstromingen in de Woestijn van Judea. Harde wind.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 213,805 meter onder de zeespiegel.

Het weer was vrijdag nog best aangenaam, maar ’s avonds werd het nog windering, zoals voorspeld. En het regende in Modi'in, en niet zo’n klein beetje.

De shabbat van gisteren was verregend en begon met een echte storm. Kort na 7 uur ’s ochtends werd het buiten plotseling weer donker. Er verschenen zwarte wolken, begeleid door bliksemschichten. De donder liet niet lang op zich wachten. En toen kwam de storm. Dom genoeg was ik vergeten de zonwering binnen te halen. Zodoende stond ik vervolgens in pyjama in de tuin om dat alsnog te doen. De missie was geslaagd, ik was kletsnat, maar tevreden dat ik de zonwering heb gered.

Berichten uit het zuiden over een springlading tegen een groep Israëlische militairen waren zaterdagavond in het nieuws. Gelukkig hebben ze het allemaal overleefd, maar daarover hoorden we later pas meer. Daarna waren er berichten over aanvallen van de luchtmacht in de Gazastrook. (Details over de gebeurtenissen van gisteren in onze nieuwsberichten.)

Kunnen we nog niet eens een rustig weekeinde hebben, vroeg ik me af. Een week geleden hadden we het neerschieten van het vliegtuig in het noorden, en nu zijn er problemen in het zuiden. Hoe lang moet dat nog doorgaan? Op die vraag zal wel niet zo gauw antwoord te krijgen zijn. Enerzijds wordt in de media gezegd dat een nieuwe botsing met Hamas in de Gazastrook niet te vermijden is en dat het wel heel gauw weer zal beginnen. Anderzijds horen we van beide zijden steeds weer dat niemand in een nieuwe ronde van geweld is geïnteresseerd. De vraag is dan wel, waarom Hamas met vuur speelt. Waarom ze elke vrijdag jongelui naar het grenshek brengen, opdat ze daar demonstreren, Palestijnse vlaggen aan het grenshek hangen en stenen naar militairen gooien. Ik weet helaas niet zeker of de aanvallen van de luchtmacht van gisteren iets hebben bereikt, hoewel ik wel begrijp dat men een dergelijke aanval tegen militairen niet zomaar accepteren kan. We moeten nu afwachten en zien hoe deze hele situatie zich nu gaat ontwikkelen.

Over de recente uitlatingen van de Poolse premier wilde ik eigenlijk nog een paar woorden zeggen, maar dat zou me nu veel te kwaad maken. Het gaat natuurlijk over die ongehoorde Poolse Holocaustwet. Een journalist van de krant Yediot Achronot stelde gisteren op de Wereldveiligheidsconferentie in München de premier een vraag hierover. Wat hij voor een antwoord kreeg, kunt u in onze nieuwsberichten lezen. Ik wil me niet verder ergeren. Ook al heb ik begrepen waar het de Polen bij deze wet om gaat, dat ze er genoeg van hebben over 'Poolse vernietigingskampen' te spreken, die toch Duitse kampen waren, een dergelijke wet mag men eenvoudig niet aannemen. De betrekkingen tussen Israël en Polen schijnen een nieuw dieptepunt te bereiken.

En net nu, terwijl ik dit schrijf, komt buiten de zon even tevoorschijn. Ik wens u, beste lezers, nog een prettige en rustige zondag en ons een goede en rustige week toe. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.