Groeten uit Israël: Twee dappere vrouwen

Friday, February 16, 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Kunt u het geloven? Het is alweer vrijdag. Hoe vaak ik in het verleden al niet heb gezegd hoe snel de week gaat, ik moet het nu alweer zeggen. De week was toch pas net begonnen! Het was een heel intensieve week, niet alleen bij ons op de redactie, waar we de laatste hand legden aan het nieuwe nummer van ons blad voordat het gisteren naar de drukker ging.

Ook bij ons thuis waren er veranderingen. Geen probleem, het waren heel goede veranderingen. Onze dochter heeft, zoals u wellicht al weet, de afgelopen week haar opleiding in het leger afgerond en is deze week aan haar reguliere dienst begonnen, in Tel Aviv. Eindelijk zit ze niet meer zo ver van huis vandaan. De komende tijd zal ze elke dag naar huis komen, en dat is, vooral voor haarzelf, een enorme verandering. Ook het begin van de normale dienst was iets waar we allemaal op hebben gewacht. Dat was wellicht de oorzaak waarom deze week zo snel verliep. Ik wens onze dochter dat haar militaire dienst nu net zo prettig blijft als hij is begonnen.

En nu is het alweer weekeinde, het hele gezin is weer bij elkaar. Van de fouten van de afgelopen weken heb ik overigens geleerd dat ik ’s ochtends vroeg niet meer zo snel nog even boodschappen moet doen; het was allemaal al klaar, zelfs het eten voor vandaag is dank zij mijn vrouw al kant en klaar.

Het weekeinde kan beginnen. Een van de verschillende pannen die erop wachten om leeggemaakt te worden (Foto: Dov Eilon).

Dat herinnert me aan een spreekwoord dat ik van mijn vrouw heb geleerd: 'Wie zich de avond vóór shabbat inspant, die eet op shabbat'. In het Hebreeuws klinkt dat trouwens beter, maar u begrijpt wat er bedoeld wordt. Het is de moeite waard om alle werkzaamheden vóór de shabbat af te ronden, zodat je op de shabbat kunt uitrusten, zoals het hoort. Wij zullen deze shabbat thuis blijven, want vanaf vanavond wordt het weer wat winterachtig, met regen, onweer en harde wind.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder met voor het jaargetijde bovengemiddeld hoge temperaturen. In de bergen in het noorden waait een harde oostenwind. De komende nacht regenbuien met onweer en overstromings­gevaar. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 213,81 meter onder de zeespiegel.

En nu nog gauw een ernstiger onderwerp. Voordat ik vanochtend onze zoon naar school reed, zette ik vlug de tv aan om het nieuws te zien. Het was het ontbijt­programma. In de studio zaten twee vrouwen, die tegen hun wil en om heel verdrietige redenen bekend zijn geworden: Leah Goldin, moeder van de in de Gazastrook gevallen militair Hadar Goldin, wiens stoffelijk overschot door Hamas wordt vastgehouden, en Michal Salomon, de weduwe van de in Chalamish, samen met zijn vader en zijn zuster, vermoorde Elad Salomon. Zijzelf kon zich met haar kinderen op de hoogste verdieping van de woning verstoppen. Nu zaten deze twee vrouwen samen in de studio. Wat hebben deze vrouwen wel niet doorgemaakt, dacht ik. Hoe is het ze gelukt om de energie te vinden om vooruit te kijken.

Leah Goldin bevindt zich in een gerechtelijke strijd tegen de regering, die volgens haar niet genoeg doet om haar zoon Hadar en de tweede militair Oron Sha'oel, thuis te brengen. Is het teveel gevraagd haar zoon thuis, in Israël, te kunnen begraven? En Michal Salomon, wat die voor een kracht toont, daarvan ben ik onder de indruk. Zij vertelt over haar voortdurende strijd met de instanties. Ze had niet verwacht dat ze zich zelf voor alles moest zorgen. Ze zei dat ze altijd nog de volle helft van het glas ziet; ze heeft haar vier kinderen, die de wrede aanval samen met haar en dankzij haar hebben overleefd. Deze vrouw is gewoon bewonderenswaardig. Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik haar op de tv zag, vooral als zij glimlachte, wat een enorme energie moet zij wel niet hebben gekregen.

Michal Salomon en Leah Goldin, vanochtend vroeg op tv (Beeldschermfoto: Dov Eilon)

Op de een of andere manier krijgt het hele leven een ander perspectief wanneer je deze beide vrouwen ziet, wat voor een noodlot zij moeten zien te verwerken. Wij allen moeten altijd tevreden zijn met wat we hebben, altijd de volle helft van het glas zien. Het leven is een cadeau, dat we nuttig moeten gebruiken. In deze zin wens ik u, beste lezers, een prachtig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.