Christelijke en Joodse tieners samen op kamp voor IDF

Thursday, February 15, 2018 |  Redactie Israel Today
Veel Israëlische Joodse tieners nemen deel aan wat een mechina wordt genoemd, een voorbereidings­kamp voorafgaand aan hun verplichte militaire dienst. Jaren geleden werden dergelijke kampen ook opge­zet voor Druzen en Bedoeïenen. Op hun verzoek gaan jonge Druzen verplicht in militaire dienst, bedoeïenen zijn dat niet verplicht, maar mogen vrijwillig dienen in de IDF.

Afbeelding: Archieffoto (Flash90)

Vorig jaar besloot luitenant b.d. Shadi Haloul dat het tijd was voor iets vergelijkbaars voor het groeiende aantal jonge Israëlische christenen die ervoor kozen om de wapens op te nemen voor de Joodse Staat. Zijn mechina, die net als de anderen wordt gesubsidieerd door de Israëlische regering, werd opgericht in kibboets Bet Zera, aan de zuidkust van het Meer van Galilea.

Achtëntwintig jongeren schreven zich in, waarvan de helft Joden en de andere helft christenen. Op één na weigeren alle christenen voor Arabieren door te gaan. Hoewel hun moedertaal Arabisch is, identificeren ze zich als Arameërs, een oude etnische groepering die Israël enkele jaren geleden officiëel is gaan erkennen, op aandringen van Haloul en andere gelijkgezinde christelijke leiders

De jongeren zitten al maanden in het kamp en volgens een bericht in Ha'aretz zijn ze al snel vrienden geworden. Er zijn zelfs interreligieuze stelletjes ontstaan.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.