Groeten uit Israël: 'Wachters van de Weg' voor veiligheid

Thursday, February 15, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het is een beetje warmer geworden. Ik voelde het meteen toen ik uit de auto stapte en mijn wandeling naar de redactie begon. Ja, ik ben weer met de auto gekomen. Sinds onze dochter haar opleiding in het leger heeft afgerond en met haar gewone dienst is begonnen, komt ze momenteel elke dag naar huis. Dus we zijn nu in de avond weer een beetje meer een gezin, wat erg leuk is. Ze moet echter heel vroeg in de ochtend vertrekken, zodat we om 6 uur in de ochtend het huis verlaten. Ik breng haar dan naar het station en dan is het moeilijk voor mij om te parkeren en een bus te nemen, want ik ben al onderweg met de auto. Na slechts ongeveer 25 minuten rijden ben ik al in Jeruzalem. Dat is erg handig, maar beslist niet economisch. Voor de komende week heb ik me voorgenomen om het zonder dit comfort te doen en de bus mee te nemen. Ik ben dan iets later op kantoor. Het is niet zo tragisch, want je kunt je ontspannen in de bus of in rust en stilte het laatste nieuws lezen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot bewolkt met een verdere temperatuur­stijging. Te warm voor het seizoen. In de bergen in het noorden blazen sterke oostelijke winden.
Vrijdagnacht komt de winter weer terug. Dan zullen de temperaturen weer dalen, in het noorden en in het midden van het land zal het weer regenen en onweren, op de Hermon wordt weer sneeuwval verwacht. Dus dit weekend blijven we liever thuis, dat hindert ons helemaal niet.
De volgende maximumtemperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 20 graden, Tiberias bij het 23 graden, Dode Zee 26 graden, Eilat bij Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer tweeënhalve centimeter gestegen en staat nu -213,815 meter onder zeeniveau.

Het tragische ongeval van gisteren, waarbij twee jonge soldaten werden gedood nadat een Arabische vrachtwagenchauffeur op een colonne van drie legerjeeps was ingereden en over een van de jeeps heen was gereden, werd gisteravond uitgebreid belicht in het nieuws. De chauffeur is nog steeds in hechtenis. Er werd gemeld dat hij maar liefst 115 verkeersovertredingen op zijn strafblad had staan. Een seriële overtreder dus. Er wordt echter nog steeds aangenomen dat dit een ongeval was. De jeeps zouden zeer langzaam hebben gereden omdat ze langs de weg wilden stoppen vanwege een pech in één van de voertuigen. De vrachtwagen­chauffeur merkte dit op de een of andere manier niet op en is met volle snelheid op de colonne jeeps ingereden. De twee soldaten zijn gisteren begraven.

Helaas lijken deze verschrikkelijke ongelukken ons niet erg af te schrikken. Afgelopen nacht vielen er nog twee verkeersdoden. Een 40 jaar oude man uit Rishon LeZion botste met een vrachtwagen en was meteen dood.
Bij Nazareth kwam een tiener van 18 jaar om het leven, nadat zijn auto over de kop was geslagen. Hij had de macht over het stuur verloren, hij reed waarschijnlijk veel te snel. Ik kan zoiets niet begrijpen. We zouden veel meer waarde moeten hechten aan ons leven, in plaats van het zo zinloos in gevaar te brengen.

Dit bleef er over van de auto van de achttienjarige tiener. (foto: Perswoordvoerder Israëlische politie)

'Shomre-Haderech', 'Wachters van de Weg', is een initiatief van de Verkeers­veiligheid autoriteit.. Het doel is het op heterdaad betrappen en bestraffen van verkeersovertreders. Daar zijn burgers voor nodig. Er is een applicatie voor de mobiele telefoon ontwikkeld, die de gebeurtenissen op de weg tijdens het rijden registreert met de camera van de mobiele telefoon. Hiervoor wordt de mobiele telefoon aan de voorruit bevestigd. Als de bestuurder een verkeersovertreding ziet, kan deze later de video-opname met de applicatie rechtstreeks doorsturen naar de politie. Dit verloopt allemaal anoniem. De verkeersovertreders weten niet wie hem heeft gefilmd.

Wachters van de Weg. De app filmt verkeersovertreders in real time.

Iedere burger kan zich als vrijwilliger aanmelden en deelnemen. Er is echter één voorwaarde: je mag geen verkeersovertredingen hebben begaan, en je bent verplicht de regels altijd zelf te volgen. De app meet ook de snelheid van je auto, dus het zou niet goed zijn om een andere verkeersovertreder aan te brengen als je zelf te snel reed toen de opname werd gemaakt. Op de radio wordt bekendheid gegeven aan dit initiatief. De chauffeurs weten nu dat hun verkeersovertredingen niet onopgemerkt blijven. Misschien is de auto naast hem een Wachter van de Weg?

Ik heb me ook aangemeld als Wachter van de Weg en werd onlangs geaccepteerd, nadat mijn gedrag in het wegverkeer was nagekeken. Nu moet ik nog een geschikte houder voor mijn mobiele telefoon opzoeken. Ik kan u zeggen dat ik vandaag al minstens twee chauffeurs had kunnen aanmelden. Ik hoop dat wij Israëli's leren meer waarde aan ons leven te hechten, in plaats van het elke dag opnieuw op straat in gevaar te brengen.

Met dit in gedachten wens ik u een prettige en veilige donderdag. Rij voorzichtig en kijk drie keer in alle richtingen voordat u een weg oversteekt. Het is de moeite waard. Ik weet het zeker. Het ga u goed..

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.