Netanyahu woedend nu politie adviseert tot aanklacht

Wednesday, February 14, 2018 |  Ryan Jones, Redactie Israel Today
De oproepen aan premier Benjamin Netanyahu, om onmiddellijk ontslag te nemen, hebben een hoogtepunt bereikt, nadat de Israëlische politie dinsdag openlijk adviseerde hem aan te klagen wegens corruptie, na een onderzoek van ruim een jaar.

Premier Netanyahu, dinsdag tijdens een zitting van de Knesset (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

Het gaat bij wat men 'dossier 1000' noemt om geschenken die Netanyahu heeft ontvangen van de zakenlieden Arnon Milchan en James Packer.
Bij 'Dossier 2000' gaat het om afspraken tussen Netanyahu en Arnon Mozes, de uitgever van de krant Yediot Achronot betreffende de gratis krant Israel Hayom.
De politie adviseerde ook, Arnon Milchan en Arnon Mozes aan te kagen wegens steekpenningen.

De aanbeveling zal nu grondig worden bekeken door procureur-generaal Avichai Mandelblit, die het laatste woord heeft over het al dan niet officieel aanklagen van de premier over zijn vermeende corrupte handelingen.

Voormalig premier Ehud Olmert trad af nadat hij in staat van beschuldiging was gesteld wegens corruptie, en de knessetleden van de oppositie eisen dat Netanyahu hetzelfde doet, hoewel de wet dit niet van hem eist.

Zelfs voormalig minister van Financiën Yair Lapid, wiens partij Yesh Atid deel uitmaakte van Netanyahu's vorige regeringscoalitie, drong erop aan dat de premier terugtreedt.
'Zelfs als de letter van de wet de premier niet verplicht om ontslag te nemen, kan een persoon die van dergelijke ernstige beschuldigingen wordt beschuldigd in een echt land niet langer als premier dienen,' vertelde Lapid aan verslaggevers. 'Het is niet mogelijk om een land te besturen terwijl je strijdt tegen dergelijke ernstige verdenkingen.'
Velen geloven dat het Lapid's eigen getuigenis voor de politie was dat die de doorslag gaf voor een aanklacht. Lapid vertelde hen dat hij als minister van Financiën oog in oog had gestaan met onjuiste gedragingen van Netanyahu ten voordele van zijn rijke mecenassen. Anderen beschuldigden Lapid van het plan, Netanyahu ten val te brengen ten behoeve van zijn eigen agenda, zelf premier worden.

Minister van Onderwijs Naftali Bennet (Het Joodse Huis) zei dat de hoeveelheid geschenken die Netanyahu zou hebben ontvangen te groot was. Men moet nu echter wachten op de beslissing van de juridisch adviseur, tot dan wordt Netanyahu niet schuldig geacht.
Uit de linkse oppositie klonk kritiek, omdat Netanyahu in functie blijft. De voorzitter van de Arbeidspartij, Avi Gabai, zei det het tijdperk-Netanyahu is geëindigd.

Netanyahu kreeg een beetje steun van coalitiepartij Koelanoe, onder leiding van minister van Financiën Moshe Kachlon, die zei dat hij de premier niet zou verlaten. Op zijn Facebook pagina herinnerde hij de Israëli's eraan, dat er op dit moment slechts een aanbeveling van de politie is, geen officiële aanklacht. Maar Kachlon drong er ook bij Netanyahu op aan om te stoppen met het aanvallen van de politie en hen hun werk te laten doen.

Kort na de publicatie van de aanbeveling van de politie reageerde Netanyahu met een openbare verklaring die rechtstreeks op alle televisiezenders werd uitgezonden. Hij benadrukte dat er niets uit deze zaken zal voortkomen. Een uittreksel uit de toespraak:

'Ik heb mijn hele leven gewijd aan de veiligheid van Israël. Dat is de kracht die me dreef toen ik als officier in een speciale eenheid het Sabena vliegtuig binnendrong om de gijzelaars te bevrijden, dat is de kracht die mij ertoe heeft aangezet om de wereld keer op keer de waarheid over ons te vertellen toen ik als minister van Financiën hervormingen invoerde die onze economie hebben gestimuleerd. Dat is de kracht die mij ertoe heeft aangezet ons land als premier op te bouwen en te beschermen.

Ik voel een ernstige betrokkenheid om Israël verder te leiden naar een veilige toekomst. Daarom werk ik de klok rond, vaak tot diep in de nacht. Dit gevoel van betrokkenheid is de reden waarom ik hier ben. En dat is ook de reden waarom jullie, de burgers van Israël, mij steeds weer uw vertrouwen blijven geven. U weet dat ik met alles wat ik doe alleen het beste voor ons land voor ogen heb. Het gaat mij niet om sigaren van een vriend en niet om berichten over mij in een krant. Het gaat om helemaal niets, alleen om het beste voor het land. Niets zal mij van dit werk afleiden, ook niet de eindeloze aanvallen tegen mij.'

'Daarom is ook deze dag niet anders dan de andere dagen die ik de afgelopen 20 jaar heb meegemaakt. Sinds ik tot premier ben gekozen, was er nauwelijks een dag waarop ik op geen enkele wijze werd beschuldigd of belasterd. Niet alleen ik wordt aangevallen, maar ook mijn vrouw en kinderen worden op de meest gemene manier aangevallen om mij schade te berokkenen. Dat doet mij veel pijn, want ik houd heel veel van hen.'

'En omdat ik de waarheid ken, zeg ik jullie dat ook deze keer niets uit deze beschuldigingen zal komen. De aanbevelingen, die we vandaag hebben gehoord, zijn meer dan een jaar geleden gepubliceerd, vlak voor het begin van het onderzoek. Sindsdien zijn ze steeds weer herhaald. Ik zeg het nogmaals, deze aanbevelingen hebben geen juridische betekenis. Israël is een rechtsstaat en in een rechtsstaat is het niet de politie die beslist, maar alleen de gerechtelijke instanties. Het zou ernstig zijn als dat niet het geval was.'

'De statistieken zijn duidelijk. Meer dan de helft van de politie-aanbevelingen worden door de rechtbanken niet aanvaard en eindigen zonder dat er iets aan gedaan wordt. Maar over de aanbevelingen van vandaag ligt een donkere schaduw, men heeft de indruk dat de bij het onderzoek betrokken partijen van mening zijn dat ik hen zou tegenwerken. Ik zou een politieagente hebben gestuurd om seksuele intimidatie van de leider van het onderzoek naar mij aan te tonen, ik zou onderzoekers van de politie hebben laten schaduwen, ik zou iemand in Londen tegen hen hebben opgezet. Natuurlijk zijn al deze beschuldigingen absurd. En wat laat dat zien bij de onderzoeken? Als de persoon die jullie onderzoeken zegt dat jullie tegen hem werken, hoe kan hij dan objectief een onderzoek leiden? Ik ben dan ook niet verbaasd over de aanbevelingen van de politie. Ik ben er zeker van dat wanneer het bewijsmateriaal door de gerechtelijke instanties wordt onderzocht, zal worden onderkend hoe absurd deze aanbevelingen zijn.'

Toen gaf Netanyahu een voorbeeld en vroeg, welk voordeel het geven van sigaren zou kunnen opleveren voor zakenman Arnon Milchan, terwijl ik als minister van Financiën besluiten nam die tegen zijn belangen in gingen.
Netanyahu beëindigde zijn toespraak met de belofte om het land verantwoord en trouw te blijven leiden. Hij was er zeker van dat de waarheid aan het licht zou komen en dat hij bij de volgende verkiezingen het vertrouwen van de kiezers zou herwinnen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.