Groeten uit Israël: Verkeersongeval of puur opzet?

Wednesday, February 14, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vandaag kon ik mijn paraplu weer thuislaten. Buiten schijnt de zon alweer. En morgen zal het weer boven­gemiddeld warm worden. Verantwoor­delijk daarvoor zijn de oosten­winden, die vanuit de woestijn komen. Dit weer noemen we chamsin of sharav Dan wordt het door deze wind erg warm en droog. Normaliter hebben we dat in het voorjaar of in de herfst. Deze kleine chamsins die we nu hebben, schijnen de voorboden van de lente te zijn. Maar geen zorgen, vanaf vrijdag zou het alweer duidelijk kouder worden, en ’s avonds kan het dan weer gaan regenen en onweren. De shabbat zou dan weer bovengemiddeld koud zijn. Een eeuwig heen-en-weer.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte temperatuur­stijging. ’s Ochtends kunnen er nog lichte regenbuien zijn. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer twee centimeter gestegen en staat nu op 213,84 meter onder de zeespiegel.

De adviezen van de politie inzake de zogenaamde Dossiers 1000 en 2000, waarin premier Netanyahu van corruptie wordt beschuldigd, zijn gisteren bekend gemaakt.
Bij de Dossier 1000 gaat het over cadeaus die hij en zijn vrouw van vrienden gekregen zouden hebben.
Bij Dossier 2000 gaat het over een afspraak met de uitgever van de krant Yediot Achronot en een geplande wet tegen de gratis krant Israel Hayom. Hier wordt Netanyahu beschuldigd van omkoping. De politie is van mening genoeg bewijzen te hebben voor een aanklacht.

Gisteravond gaf Netanyahu dan een verklaring af voor de camera. Ik was in eerste instantie wat geschrokken. Even dacht ik dat hij nu zijn aftreden zou bekendmaken. Maar nee, er was niets, er is niets en er zal ook niets zijn, zo kon men zijn verklaring samenvatten. Meer daarover en de reacties erop in onze nieuwsberichten.

Twee militairen van de Golani-eenheid zijn bij een verkeersongeval op autosnelweg 6 om het leven gekomen, zo werd gisteren laat in de avond bekend gemaakt. Ze waren in legerjeeps onderweg van een oefening naar hun basis, toen ze op een vrachtwagen botsten. De chauffeur van de vrachtwagen schijnt de controle over zijn voertuig te hebben verloren. Nog eens tien militairen raakten bij het ongeval gewond, een van hen zelfs ernstig. Alweer een onnodig ongeval, dat twee jonge mensen, 19 en 21 jaar oud, uit het leven heeft gerukt. Het leger onderzoekt nu de oorzaak van dit tragische ongeval.

Beelden van de plaats van het ongeval

De chauffeur van de vrachtwagen, een Arabier uit Oost-Jeruzalem, raakte slechts licht gewond en wordt nu door de politie verhoord. De jeeps van het leger zouden heel langzaam hebben gereden, en de chauffeur van de vrachtwagen zou de controle hebben verloren en op de colonne zijn ingereden. Hoe kan zoiets gebeuren? Mijn eerste gedachte was – en ik verontschuldig me ervoor als men me er nu van beschuldigt racistisch of tegen Arabieren te zijn; dat ben ik niet – dat het misschien, heel misschien, helemaal geen ongeval was. Ik kan de familie van de slachtoffers alleen maar veel kracht toewensen om het verlies op de een of andere manier te verwerken; hoe, dat weet ik ook niet.

Gisteren werd de zanger gekozen die Israël op het eerstvolgende Eurovisie Songfestival vertegenwoordigt. Het is een zangeres, ze heet Neta Barzilay, is 25 jaar oud en was tot nog toe onbekend. Ik weet dat niet iedereen van deze Eurovisie-wedstrijd houdt. Ik heb hem al van jongs af aan gezien en gewaardeerd. Waarom? Geen idee, de sfeer, de wedstrijd, de puntenwaardering aan het einde met de 'douze points'.
Israël heeft de wedstrijd tot nog toe driemaal gewonnen, in 1977, 1978 en 1998. Nu is het 2018, het is alweer 20 jaar geleden, dus tijd voor een nieuwe overwinning. Maar wij zijn nu eenmaal Israël, en dan wordt het vele malen moeilijker om punten uit Europa te krijgen. Dan moet je wel iets heel bijzonders brengen, iets waarvan men opkijkt en zegt: 'Hé, wat is dat nou?'. Men heeft dat 'wow-effect' nodig. En dat, denk ik, is er bij Neta Barzilay. Hier een voorproefje van gisteren:

Ik hoop dat u nu niet denkt dat ik gek ben geworden, dat ik zoiets mooi vind. Maar ja, ik houd ervan, het is wat nieuws, wat anders. Nu moet er nog een passend lied worden uitgezocht, waarmee Neta dan op 12 mei in Portugal op het toneel zal staan. Veel succes!

Nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Overigens gaat ons nieuwe nummer van Israel Today deze week nog naar de drukker. Wat gaat de tijd toch snel. Kijk er maar naar uit, en wanneer u nog geen abonnee bent: abonnementen zijn hier te verkrijgen. En niet vergeten: Vandaag is het 14 februari, Valentijnsdag, de dag waarop geliefden elkaar verwennen. Bij voorbeeld met een boeket rozen! Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.