Spanning tussen premier Netanyahu en president Trump

Tuesday, February 13, 2018 |  Redactie Israel Today
De Israëlische media toonden zich dinsdag opgewonden door de eerste echte spanning tussen premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Donald Trump. Tot nu toe was de nauwe samenwerking tussen de twee leiders en de sterkere pro-Israëlische standpunten van het huidige Witte Huis ongekend.

Netanyahu noemde Trump de beste vriend van Israël. Maar maandag noemde Trump Netanyahu een 'leugenaar', zo meldden de belangrijkste Israëlische kranten.
Tegenover leden van zijn Likoedpartij had Netanyahu gezegd, dat hij 'al geruime tijd' met het Trump's Witte Huis had gesproken over het voornemen van zijn regering om het Israëlische burgerlijk recht toe te passen op de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. Deze zogenaamde 'Soevereiniteitswet' wordt door velen beschouwd als niets minder dan de annexatie van gebieden waarop de Palestijnen aanspraak maken.
Met andere woorden, Netanyahu suggereerde dat hij en Trump de mogelijke annexatie door Israël van de Westbank' hadden besproken.

Het Witte Huis reageerde onmiddellijk. Woordvoerder Josh Raffel vertelde verslaggevers: 'Berichten dat de Verenigde Staten met Israël hebben gesproken over een annexatieplan voor de Westbank zijn onjuist. De Verenigde Staten en Israël hebben nooit over een dergelijk voorstel gesproken, en de president blijft zich concentreren op zijn Israëlisch-Palestijnse vredesinitiatief.'

De best verkopende krant van Israël, Yediot Achronot, en verschillende concurrerende publicaties, kozen ervoor om het woord 'onjuist' te vertalen als 'leugen' in de Hebreeuws­talige berichten. De provocerende kop met verwijzing naar de uitspraak van Raffel luidde als volgt: 'Wat Netanyahu zei is een leugen'

De tekst daaronder maakte duidelijk, dat de wittebroodsweken tussen Netanyahu en Tromp officieel voorbij zijn: 'Netanyahu verwachtte geen klap in het gezicht zoals deze. Zeker wanneer de president van de VS Trump is, die Netanyahu graag omschrijft als zijn goede vriend'.

De vraag is natuurlijk of het hier om een journalistiek spelletje met woord gaat, dat gericht is op het verkopen van meer kranten, of om de eerste scheurtjes in wat velen beschouwden als een onaantastbare diplomatieke en persoonlijke vriendschap.

Veel Israëli's zullen ermee instemmen, dat Netanyahu in zekere mate heeft geprofiteerd van de affiniteit van Trump met de Joodse Staat. En we weten allemaal dat Trump er niet voor terugschrikt om zelfs goede vrienden in het gezicht te slaan als ze hem bij zijn zaken in de weg staan.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.