Vrede met de Palestijnen: Een Messiaanse benadering

Tuesday, February 13, 2018 |  David Lazarus
Vanaf de oprichting van de Staat Israël is de wereld er vanuit gegaan dat de Joodse staat vreedzaam naast een Palestijns-Arabische Staat zou kunnen bestaan. Helaas hebben ook vijfentwintig jaar van intensieve bemiddelings­pogingen door de VS, niets opgeleverd. Maar nu komt er een nieuwe praktische oplossing op Bijbelse basis bovendrijven.

De Messiaans-Joodse groep ‘Alliance for Israel Advocacy’ (AIA) maakt zich sterk voor een éénstaatoplossing. Als jonge Palestijnen in de Bijbelse gebieden Judea en Samaria met royale financiële steun zouden worden geholpen om zich in andere landen te vestigen, dan zou in de omstreden gebieden een meerderheid aan Joodse inwoners ontstaan.

Nu wonen er in die Bijbelse gebieden zo’n 380.000 Israëlische pioniers en 2,5 miljoen Palestijnen. Paul Liberman, voorzitter van de AIA vertelde Israel Today: ‘Als we tien jaar de tijd zouden nemen om energie te steken in het creëren van aantrekkelijke economische kansen in het buitenland, dan zou de verhouding qua aantallen Palestijnen en Joden in Judea en Samaria op een miljoen Palestijnen en een miljoen Joden uitkomen. Er zou dan een geheel nieuwe realiteit ontstaan in die gebieden.’

Liberman wijst erop dat slechts 29 procent van de Palestijnen een volledige baan heeft, van wie de meesten regeringsmedewerkers zijn, bijvoorbeeld politieagenten of ambtenaren. Heel wat jonge Palestijnen verlangen naar een beter leven. Liberman zegt: ‘We hebben een professioneel onderzoek laten doen onder Palestijnen tussen de 18 en 30 jaar, om erachter te komen of zij Judea en Samaria zouden verlaten als ze wisten dat ze een goedbetaalde baan zouden krijgen. Het onderzoek vond in februari 2017 plaats onder 650 jongeren in Samaria en Judea. 48 procent bevestigde dat emigratie regelmatig of in elk geval vaak ter sprake komt binnen de gezinssituatie of in de vriendenkring. In antwoord op de vraag onder welke omstandigheden men emigratie in overweging zou nemen, antwoordde 63 procent dat economische factoren de doorslag zouden geven.

Liberman: ‘De VS doneren driehonderd miljoen dollar per jaar. Het meeste daarvan verdwijnt in de zakken van de Palestijnse Autoriteit. Stel je eens voor dat dat geld ter beschikking zou worden gesteld aan Palestijnen die naar andere Arabische landen willen emigreren?’

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het februarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Zie ook deze informatieve video van AIA:

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.