Groeten uit Israël: Kijk op je navigatie-app èn de borden

Tuesday, February 13, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Toen ik vanmorgen opstond, hoorde ik al dat het buiten regende. Maar ik had de kracht van de regen onderschat. Toen ik naar de auto liep, regende het pijpenstelen. Dat was ook een van de redenen waarom ik besloot met de auto naar Jeruzalem te gaan. Ik had geen zin om door de regen naar de bushalte te lopen. Aan het begin van de rit kon ik nauwelijks de weg zien. De ruitenwissers deden hun best en liepen in de snelste stand. Het is ook duidelijk koeler geworden. Vandaag wordt in Jeruzalem tussen de middag nog maar 12 graden verwacht. Een paar dagen geleden was het nog 24 graden.

En hier is het weer voor de regendag van vandaag: Regenbuien bijna overal in het land, met hier en daar onweer. Harde wind en een duidelijke terugval van de temperatuur. Voor het jaargetijde te koud. Gevaar voor overstromingen. Op het Hermongebergte gaat het sneeuwen.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 17 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 213,86 meter onder de zeespiegel.

Toen ik in Jeruzalem aankwam, regende het minder hard. Dat kwam ook heel goed uit, want ik ga altijd te voet van de parkeergarage naar het redactiegebouw, en dat laat ik me niet ontnemen. En zo zag het er vanochtend vroeg in de stad uit:

Als in een waskeuken, Jeruzalem vanmorgen vroeg (Foto: Dov Eilon)

Het was mistig en echt koud. Dat hinderde me niet, ik loop graag door de stad, en ik zie graag hoe de Machane-Yehudamarktzich op de nieuwe dag voorbereidt. De titelfoto is van vanochtend vroeg om 6.55 uur. Maar ik was nog net op tijd op kantoor, want nu regent het buiten heel hard. Vanaf morgen zou het wat rustiger weer worden, en de temperaturen zouden ook weer wat stijgen.

Gisteren reden twee militairen per abuis de stad Jenin zijn binnen, waar ze bijna werden gelyncht. ’s Avonds werd er in het nieuws uitvoerig over bericht. Het was nog veel erger dan ik gisteren dacht. Er werden niet alleen stenen naar de auto gegooid, maar de militairen, onder wie ook een jonge vrouwelijke soldaat, werden ook fysiek aangevallen, de vrouwelijke soldaat werd het geweer uit de hand gerukt dat ze voor de chauffeur vasthield.

Er werd een video getoond waarop te zien is hoe gevaarlijk de hele situatie was. Men ziet een Palestijnse politieagent met een wapen in de hand. Zonder hem zou de hele zaak gisteren wel eens heel anders kunnen zijn afgelopen. De Palestijnse politieagenten werden overigens later door veel Arabieren bekritiseerd; ze werden ervan beschuldigd met de Israëliërs te hebben samengewerkt, ze zouden verraders zijn.
Het enige goede aan deze ernstige gebeurtenis is dat de samenwerking tussen de Palestijnse en de Israëlische veiligheidstroepen nog steeds werkt, ondanks de dreiging van de kant van Machmoud Abbas om niet meer met Israël samen te werken vanwege de Jeruzalem­verklaring van Donald Trump.

Hoe kwam het tot deze bijna fatale vergissing om de stad Jenin binnen te rijden? Het antwoord is Waze, de zeer succesvolle Israëlische navigatie-app. Een onjuiste instelling leidde ertoe dat de militairen het gebied van de Palestijnse Autonomie binnengeleid werden. Toch staan er langs de weg borden die ervoor waarschuwen dat je het Palestijnse gebied binnenrijdt. Dat schijnen de beide militairen over het hoofd te hebben gezien. Je moet nooit op de navigatie-app vertrouwen.

Voor mij is het bijna onverklaarbaar hoe zo’n fout kan gebeuren, want het was niet voor het eerst dat militairen ten gevolge van Waze per abuis op Palestijns grondgebied terecht waren gekomen. Ook binnen het leger wordt daar regelmatig voor gewaarschuwd. De vrouwelijke militair is de nacht in het ziekenhuis gebleven. Het gaat nu redelijk goed met haar, alleen heeft ze een enorme shock gehad. Hopelijk gaat het gauw weer goed met haar.

Ik ben heel enthousiast over deze navigatie-app, maar desondanks moet je hem niet altijd geloven. Want ook daarachter zitten nog altijd mensen die deze app actueel houden, en vergissen is nu eenmaal menselijk.

En nu wens ik u een prachtige en rustige dinsdag. Rij voorzichtig als u onderweg bent, en vertrouw altijd alleen op uzelf. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.