Netanyahu stelt kiezers gerust over beschuldigingen

Monday, February 12, 2018 |  Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu blijft verwikkeld in twee onderzoeken naar corruptie, die onderzoekers van de Israëlische politie blijkbaar tot de bodem willen uitzoeken. Bovendien beschuldigen de politie en de lokale media Netanyahu er nu van, dat hij zijn eigen privé rechercheurs inhuurt om te speuren naar vuil bij politieagenten, om hen over te halen zich terug te trekken.

In een boze video, die op Facebook werd geplaatst, erkende Netanyahu dat de Israëlische politie waarschijnlijk zal aanbevelen tot een aanklacht in minstens één, mogelijk in beide dossiers. En dat zou al deze week kunnen gebeuren.

Procureur-generaal Avichai Mandelblit gaf de politie zondag de instructie om zich een beetje in te houden tot een verzoekschrift aan het Hooggerechtshof om publicatie van hun aanbevelingen te voorkomen.

Maar algemeen wordt verwacht dat de politie zeer binnenkort zal aanbevelen tot een aanklacht tegen Netanyahu. Op dat moment zal Mandelblit moeten beslissen om al dan niet te handelen op grond van het bewijs.

Hoe dan ook, Netanyahu benadrukte dat hij zich geen zorgen maakt. 'Velen van u vragen zich af - wat zal er [in de toekomst] gebeuren?' zei de premier. 'Ik wil u geruststellen, er zal niets zijn omdat ik de waarheid weet.'

'Geen zorgen', ging Netanyahu sarcastisch verder. 'Er zullen[politie] aanbevelingen komen, er zullen ook posters verschijnen met de tekst:'Bibi is schuldig tot het tegendeel bewezen is', en er zal ook ongepaste druk zijn. Maar ik ben er zeker van dat de gerechtelijke autoriteiten uiteindelijk tot één conclusie zullen komen, tot de simpele waarheid: er is niets'.

In het onderzoek bekend als 'Dossier 1000', worden Netanyahu en zijn vrouw Sara beschuldigd van het vragen en ontvangen van dure geschenken in ruil voor politieke gunsten ten behoeve van rijke weldoeners.

'Dossier 2000' is nog ernstiger, omdat het zich richt op de beschuldigingen dat Netanyahu een overeenkomst heeft gesloten met Yediot Achronot, het bestverkochte Israëlische dagblad, om een gunstigere berichtgeving te krijgen in ruil voor het doordrukken van wetten die de concurrenten van de publicatie (het gratis dagblad Israel Hayom) zouden verzwakken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.