Groeten uit Israël: Begrepen de Iraniërs de boodschap?

Monday, February 12, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

De 'hittegolf' is voorbij. Gisteren al zijn de temperaturen duidelijk gedaald en kon men je aangename vochtige koelte voelen, de geur van regen hing in de lucht. En die zal vandaag in de loop van de dag weer terugkomen. Woensdag kan deze miniwinter alweer voorbij zijn, dan zou het weer warmer worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Bewolkt, met een duidelijke teruggang van de temperaturen. ’s Ochtends hier en daar wat regen­buitjes in het noorden, die zich in de loop van de dag naar met midden van het land uitbreiden. Daarbij kan hier en daar onweer voorkomen. Overstromings­gevaar in de oostelijke wadi’s.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer twee centimeter gestegen en staat nu op 213,865 meter onder de zeespiegel.

De toestand in het noorden na de toch wel dramatische gebeurtenissen van shabbat was gisteren bij ons het enige onderwerp waarover in alle media werd gesproken. De beide piloten, die hun beschadigde vliegtuig nog op tijd hebben kunnen verlaten, werden geprezen. Met de piloot die bij het verlaten van het vliegtuig zwaar gewond raakte, gaat al duidelijk beter, zijn toestand wordt momenteel als middelzwaar beschouwd.

Gisteren was er nog een zekere spanning te bespeuren, maar het is rustig gebleven, er is geen reactie meer geweest van de Syriërs of de Iraniërs. Ze weten ook heel goed dat ze dat beter achterwege kunnen laten. De vraag is alleen hoe het nu verder gaat. Hebben de Iraniërs de boodschap begrepen dat Israël een Iraanse aanwezigheid in Syrië niet zal toestaan? Ze zouden eigenlijk hebben moeten begrijpen dat ze voor Israël niets geheim kunnen houden; bij de aanvallen door de Israëlische luchtmacht afgelopen zaterdag werden ook 'geheime' steunpunten onder vuur genomen.

In de Syrische media vierde men het neerschieten van het Israëlische vliegtuig als een overwinning. Wat mij betreft vieren ze maar. Ook wij zijn blij. Wij zijn blij dat beide piloten terug zijn. Wat zou er zijn gebeurd als ze het vliegtuig boven Syrië zouden hebben moeten verlaten? Wij zijn blij dat het vliegtuig op een vrij terrein is neergestort, en niet op een woonhuis of een school van de kibboets Harduf, vlakbij de plaats van neerstorten. Wij zijn blij met ons leger, dat altijd klaar staat om het land en zijn burgers tegen elke dreiging te beschermen.

Ik hoop echt dat het rustig zal blijven. Vanaf morgen zal het weer sneeuwen op het Hermon gebergte. De verse sneeuw zal dan in het weekeinde weer duizenden Israëli's uit hub woningen lokken on in de sneeuw vrolijk te worden. De Golan is hoe dan ook prachtig. De natuur is daar adembenemend.

Bij de Ayit-waterval op de Golanhoogten. Het is alweer een jaar geleden dat we daar zijn geweest (Foto: Dov Eilon)

We moeten echt weer eens naar het noorden gaan, het is daar zo prachtig. Maar u weet wel hoe dat met de tijd gaat, die vliegt maar, en er is altijd iets te doen. En als dan het gezin in het weekeinde eindelijk weer bij elkaar is, vooral nu twee van onze kinderen in militaire dienst zitten, zijn we ook heel graag gewoon thuis. We houden van ons thuis, onze tuin met uitzicht op de heuvel, op de natuur, het park. Gezinnen komen in het weekeinde speciaal voor dit park naar ons in Modi’in, waarom zouden wij dan weg willen? Nou ja, af en toe heb je ook wat verandering van lucht nodig, maar zoiets moet juist nu wat nauwkeuriger worden gepland.

Nu schijnt buiten ook de zon. Dat zou dan tegen de middag moeten veranderen, dan zou het weer gaan regenen. Dat is maar goed ook, we hebben die regen nodig. Ik wens u een prachtige en rustige maandag en een goed begin van de werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.