Zware aanval op Syrië na neerschieten Israëlische F16

Sunday, February 11, 2018 |  Redactie Israel Today
Voor het eerst in 34 jaar is zaterdag een vliegtuig van de Israëlische luchtmacht neergeschoten. De F16 werd beschadigd door een beschieting met Syrische luchtdoelraketten. De gewonde piloten slaagden er in, terug te keren naar het Israëlische luchtruim, voordat het vliegtuig neerstortte op Israëlisch grondgebied, nabij de kibboets Hardoef in de Jizreëlvallei in Galilea.

Afbeelding: De restanten van het Israëlische F-16 vliegtuig bij kibboets Hardoef. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De twee piloten van het vliegtuig, dat deelnam aan een vergeldingsmissie in Syrië, konden het vliegtuig voordien verlaten, waarbij een van het zwaar gewond raakten; hij is niet in levensgevaar.

Zaterdagochtend vroeg was een Iraanse drone het Israëlische luchtruim binnengedrongen en daar door een helikopter van de Israëlische luchtmacht was neergeschoten.
Daarop vloog een squadron van acht Israëlische gevechtsvliegtuigen Syrië binnen om het mobiele commandocentrum te vernietigen, van waaruit de indringer op afstand was bestuurd.

Het neerschieten van de Iraanse drone en de vernietiging van het mobiele commandocentrum.

De Israëlische vliegtuigen werden geconfronteerd met overweldigend luchtafweergeschut. De neergehaalde F-16 werd ofwel rechtstreeks getroffen door een door Iran geleverde Syrische raket, ofwel door granaatscherven als gevolg van een explosie van een luchtafweergranaat.

Na het neerhalen van een van zijn vliegtuigen reageerde de Israëlische luchtmacht met een hele dag van verwoestende Israëlische luchtaanvallen op Iraanse en Syrische militaire installaties. Volgens IDF-functionarissen werden vier Iraanse en acht Syrische bases getroffen, waaronder de belangrijkste Syrische commandobunker. Een aantal van die installaties waren verborgen, maar werden toch ontdekt en getroffen..

'Zij, en wij, weten wat wij hebben geraakt en het zal hen enige tijd vergen om te verteren, te begrijpen, en zich af te vragen hoe Israël wist hoe het die plaatsen kon raken,' zei de Israëlische minister van Inlichtingen Yisrael Katz zei voor de Legerradio. 'Dit waren verborgen plaatsen en we hebben inlichtingendiensten en het vermogen om alles te weten wat er daar gebeurt en gisteren hebben we dat bewezen".

Naast het demoraliserende effect van het vernietigen van geheime bases heeft Israël naar verluidt ook aanzienlijke schade toegebracht aan de luchtverdediging van Syrië.

Luchtmacht-commandant brigade-generaal Tomer Bar vertelde verslaggevers dat de bombardementen van zaterdag 'de grootste en belangrijkste aanval de luchtmacht heeft uitgevoerd tegen Syrische luchtverdediging sinds operatie Vrede voor de Galilea', Israëls invasie van Libanon in 1982 om een einde te maken aan de onophoudelijke terroristische aanvallen van de PLO.

De aanvallen van gisteren op Syrië kregen de steund van de regering-Trump in Washington. De Amerikaanse president zei:'Israël is een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten en wij steunen zijn recht om zich te verdedigen tegen de door Iran ondersteunde Syrische troepen en milities in het zuiden van Syrië. Wij roepen Iran en zijn bondgenoten op om provocerende acties te staken en zich in te zetten voor vrede in de regio.'

In het noorden van Israël klonken sirenes tijdens de Israëlische aanvallen in Syrië, maar er waren geen speciale instructies voor de bevolking. Het dagelijks leven ging door. Duizenden Israëli's bezochten ook gisteren het Hermon gebergte en andere bezienswaardigheden in de Golanhoogte.

De toestand van de ernstig gewonde piloot zou vandaag verder zijn verbeterd. De tweede piloot, die licht gewond raakte toen hij van het vliegtuig stapte, is al vrijgelaten uit het ziekenhuis.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.