Groeten uit Israël: Luchtmacht valt aan, leven gaat door

Sunday, February 11, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Eigenlijk had ik me het weekeinde anders voorgesteld. Wat het weer betreft was het nog steeds erg warm, haast zoals ’s zomers. Tegenover onze woning, op de heuvel waar ik zo van houd, graasden een paar koeien. Ik wilde net een beetje in de tuin gaan zitten om van de zon en van het mooie uitzicht te genieten, toen ik op mijn mobieltje een bericht van een kennis kreeg: 'In het noorden gaat het tekeer!' Hoezo, vroeg ik me af, hoezo gaat het tekeer? Toen zette ik de tv aan.

Toen begreep ik dat de situatie in het noorden verhit was geraakt. Een vliegtuig van onze luchtmacht zou zijn neergestort, de piloten konden het vliegtuig nog net op tijd verlaten. Iraanse drones, Syrische stellingen, sirenes. Ik moest daar eerst even orde in brengen. Na de eerste lichte schok was ik dan weer gerustgesteld. Het was helemaal niet zo erg. Dramatisch? Jazeker, het was voor het eerst in 36 jaar dat er een Israëlisch vliegtuig is neergeschoten. Een van de piloten zou zwaar gewond zijn, maar buiten levensgevaar. Dat is goed. Ik vroeg me af wat er gebeurd zou zijn als beide piloten op Syrische bodem zouden zijn neergekomen. Ik moest direct denken aan Ron Arad denken, de Israëlische luchtmachtofficier die in 1986 samen met de piloot het vliegtuig moest verlaten. De piloot kon zich redden en zich in veiligheid brengen, Ron Arad werd door de Libanezen gevangen genomen en geldt sindsdien als 'vermist'. Dat had ook kunnen gebeuren met de beide piloten van gisteren. Dat stelde me toch wel gerust.

Enkele berichten op Facebook gaven eerst de indruk alsof heel noord-Israël aangevallen werd. Maar terwijl de Israëlische luchtmacht aanvalsvluchten op Syrië vloog, amuseerden duizenden Israëliërs zich op de berg Hermon, waar nog steeds wat sneeuw lag. Het dagelijks leven ging door. En zo hoort het ook.

Vanmorgen vroeg zette ik de tv weer aan om te zien hoe het er in het noorden voor staat. De zenders zenden rechtstreeks vanuit het noorden uit, vanuit Kiriat Shmona. Het hele ontbijtprogramma werd vanuit noord-Israël uitgezonden. Daar was ook een vroegere piloot te gast, die vroeger niet zoveel geluk had en zijn vliegtuig boven vijandelijk gebied moest verlaten, en zich nu in gevangenschap bevindt. Wat hij daar meemaakte, wil ik helemaal niet vertellen. Zoiets kennen we alleen maar uit films.

Het ochtendprogramma live vanuit Kiriat Shmona (beeldschermfoto vanuit onze keuken)

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Overwegend bewolkt. ’s Ochtends blijft het nog bovengemiddeld warm en droog. In de loop van de dag bereiken vochtige lucht en regen de regio. Kans op lichte regenbuien. De volgende maximumtemperaturen worden verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en staat nu op 213,885 meter onder de zeespiegel.

Wat de Hermonberg betreft, die kan al gauw een nieuwe lading sneeuw verwachten, want de 'hittegolf' is langzaam aan het aflopen. Vanaf morgen zullen de temperaturen duidelijk dalen, en dan komen ook de regen- en onweersbuien weer terug, die we al bijna vergeten waren. En het wordt weer koud, voor het jaargetijde zelfs te koud, en op de Hermon zal het dan ook weer gaan sneeuwen.

Laten we hopen dat het met de gewonde piloten spoedig weer beter zal gaan, en dat het gauw weer rustig wordt in het noorden. Misschien hebben de Iraniërs begrepen dat Israël niet zal toelaten dat van Syrië een tweede Libanon wordt gemaakt. De Iraniërs hebben daar niets te zoeken.

Nu wens ik u een prettige zondag, en ons in Israël een goede en vreedzame start van de nieuwe week. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.