Groeten uit Israël: Waarom is alles hier duurder?

Friday, February 09, 2018 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Het is alweer vrijdag. Had ik dat kort geleden niet ook al geschreven? Er is weer een week voorbij, ongelooflijk hoe de tijd vliegt. We kunnen hem niet tegenhouden. Dat moeten we ons realiseren, om ieder moment te nuttig te kunnen gebruiken en er het beste van te maken. Want in enkele ogenblikken hoort ook dit moment weer bij het verleden en wordt het een herinnering die we nooit meer kunnen veranderen.

De afgelopen week was voor velen een verdrietige week. Alweer is er een vader van een gezin uit het leven gerukt, een vrouw is weduwe geworden en moet nu haar kleine kinderen alleen opvoeden. Bovendien hebben verschillende tragische verkeersongevallen alleen al de afgelopen twee dagen zeven mensen het leven gekost. Laten we hopen dat de volgende week beter zal zijn, zonder geweld en zonder zinloze verkeersongevallen. Verlang ik dan teveel?

Gisteren waren we bij de afsluitings­ceremonie van de cursus van onze dochter in het leger, met het hele gezin in Haifa. Vier maanden zit ze nu al in het leger. Ze heeft nu een cursus afgesloten en begint nu met haar reguliere dienst. Ik zei het al, de tijd vliegt. Het was een bewogen moment toen we onze dochter als militair zagen, samen met haar collega’s en de commandanten, die de ouders bedankten voor de ondersteuning van hun kinderen in de periode van de cursus. Het was een heel vriendelijke sfeer. Aan het eind werden alle cursus­deel­neem­sters met een gezamenlijke foto en een hartelijk 'Shabbat shalom' naar huis gestuurd, het weekeinde in. Een nieuwe fase begint.

En hoe wordt vandaag het weer? Het blijft warm, gisteren was het zwaar bewolkt, maar ook heel warm. Vandaag is het ietsje koeler, maar alleen maar opdat het morgen weer echt warm kan worden. Bij ons in Modi’in kan het tot 30 graden worden. En wat gebeurt er dinsdag? Dan zal het voor het jaargetijde weer te koud worden; toch wel gek eigenlijk.
En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels helder, deels bewolkt, met een lichte temperatuur­daling. Het blijft echter bovengemiddeld warm en droog. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 213,89 meter onder de zeespiegel.

Voor wat betreft het nuttig gebruiken van de tijd, ik heb nog veel te doen voordat ik echt aan het weekeinde kan beginnen. Gisteren had ik gewoon geen tijd om de nog benodigde boodschappen voor het weekeinde te doen. Dat zal ik dus vandaag nog moeten doen. Ik ben dan niet de enige. De winkels zullen vandaag vol zijn, voor de kassa’s zullen lange rijen staan. Hier in Israël doet men graag boodschappen. Er zijn hier zoveel winkelcentra, dat ik me altijd afvraag of dat er voor die 8 miljoen inwoners niet veel teveel zijn. Blijkbaar niet.

Daar komt bij dat hier bij ons niet alles goedkoop is, zoals u vast al weet. En daar wil het ministerie van Economische Zaken nu graag verandering in brengen. Daartoe heeft de minister van Economische Zaken een nieuw besluit uitgevaardigd, waarop de winkelketens en importeurs flinke kritiek hebben. Waar gaat het hier over? Het nieuwe besluit verplicht de grote winkelketens om de prijzen van bepaalde producten te vergelijken met die in het buitenland. Dat wil zeggen, dat naast de prijs voor Israëlische verbruikers ook de prijs van hetzelfde product in enkele andere landen vermeld moet worden. Het is duidelijk dat de winkels daar weerstand tegen hebben.

Super Pharm is de grootste drogisterijketen in Israël. Hij heeft zelfs filialen in Polen, waar de prijzen voor hetzelfde product veel lager zijn (Foto: Moshe Shai/Flash90)

Ikzelf vergelijk altijd prijzen. Vooral bij toiletartikelen, zoals deodoranten, tandpasta en dergelijke zijn er nog altijd heel grote, zelfs schandalige prijsverschillen. Die zouden tussen de 60% tot zelfs 107% liggen. Het ergste vind ik het prijsverschil bij deodoranten. In Duitsland heb ik ooit voor een euro een deodorant­roller van een bepaald merk gekocht, die bij ons tot vier euro kan kosten. Het nieuwe besluit zal voorlopig voor een beperkt aantal producten gelden, die in de loop van de tijd door het ministerie van Economische Zaken bijgewerkt en uitgebreid zal worden.

Reclame van Super Pharm van de afgelopen maand, met veel producten voor 9 shekel (ca. € 2,50) Misschien liever minder geld in advertenties steken en daardoor goedkoper worden?

Zal de nieuwe verordening nu inderdaad tot prijsdalingen leiden? Velen zijn daar sceptisch over. Wie zich niet aan deze verordening houdt en de prijzen in het buitenland niet navolgt, moet rekening houden met een boete van rond de € 5000. Nou, ik ben benieuwd.

En nu, beste lezers, wordt het tijd om boodschappen te gaan doen. Ik wens u een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. En gebruik uw tijd, gebruik ieder moment dat u hebt. Het ga u goed.

Shabbat Shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.