Groeten uit Israël: Jeruzalem bouwt nieuw zakencentrum

Thursday, February 08, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

De kleine winterse ‘hittegolf’ houdt ook vandaag nog aan. Het zou zelfs nog wat warmer worden. Vooral bij ons thuis in Modi’in, waar vandaag een maximum­temperatuur van 27 graden wordt verwacht. 27 graden! Het is pas februari! In Jeruzalem en ook in Tel Aviv wordt het vandaag niet zo erg warm, maar 24 graden is toch ook heel aardig. Deze winterse zomer zal nog tot de shabbat aanhouden, dan wordt er een temperatuur tot 30 graden verwacht. Pas zondag zal het dan weer afkoelen, men heeft ons zelfs enkele regendruppels in het vooruitzicht gesteld.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt, bij een nog steeds boven­gemiddeld hoge temperatuur. ’s Ochtends harde noordenwind in de bergen in het noorden. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 213,895 meter onder de zeespiegel.

Een groot nieuw regeringsgebouw, onderdeel van het 'Jerusalem Gateway Project', verrijst tegenover het Sha'are Ha’Ir-gebouw, waar ik altijd mijn auto parkeer als ik eens niet met de bus naar Jeruzalem rijd. Ik loop elke ochtend op mijn wandeling van het centrale busstation in Jeruzalem naar onze redactie door de Jaffastraat., waar sinds kort een enorme bouwplaats is. Tenminste, op dit moment is het alleen een diep gat, met een rode schutting eromheen. Op de schutting staan foto’s van het geplande project. Het gaat om een volgende bouwfase van het zogenaamde Jerusalem Gateway-project (Poort naar Jeruzalem), de nieuwe toegang tot de stad.

Hier wordt een nieuw regeringscomplex gebouwd in het kader van het project 'Jerusalem Gateway' (Foto: Dov Eilon)

Elke dag loop ik hier langs. Ik weet dat de hele toegang tot de stad opnieuw wordt ontworpen. Ook het nieuwe treinstation, 80 meter onder de grond, maakt deel uit van dit enorme project.

Ik wilde er meer over weten en vond de volgende video, waarin de burgemeester van Jeruzalem, Nir Birkat, de burgers uitlegt dat het project de stad in een internationaal economisch centrum moet veranderen en een groot aantal internationale bedrijven naar de stad moet lokken, waarbij rond de 60.000 arbeidsplaatsen zullen ontstaan.

De burgemeester van Jeruzalem, Nir Birkat, stelt het project Jerusalem Gateway voor, de nieuwe poort naar Jeruzalem

Een hele reeks flatgebouwen, tot 36 verdiepingen hoog is In het kader van het project gepland. Toen ik in 1988 naar Jeruzalem kwam, was er in de hele stad geen enkel flatgebouw, want het bouwen van flats was iets wat de toenmalige burgemeester van Jeruzalem, Teddy Kollek, niet toestond. Hij wilde het karakter van de stad behouden, en daarin was geen plaats voor flatgebouwen. Dat is nu veranderd. Als u vandaag door de stad loopt, kunt u al op verschillende plaatsen nieuwe flatgebouwen zien. Naast de Machane-Jehoeda-markt is momenteel het tot nog toe hoogste gebouw in aanbouw. Men heeft daar een enorm uitzicht. Maar er zijn nog talloze andere projecten, zoals bijvoorbeeld de ‘Siontorens’, die in het stadsdeel Arnona moeten komen.

Jeruzalem vanuit de lucht – propagandafilm voor de ‘Siontorens’ (Migdalei Zion)

U hoeft het Hebreeuwse commentaar niet te verstaan om een indruk van dit project te krijgen. Jeruzalem verandert. We staan nog maar aan het begin van deze verandering. Ik ben benieuwd hoe de Israëlische hoofdstad er over een paar jaar uit zal zien. Tot die tijd moeten we de ontelbaar vele bouwplaatsen maar accepteren, maar dat zijn we hier in Jeruzalem al gewend van de bouw van de tramlijn, toen de hele binnenstad één grote bouwplaats was.

Nu wens ik u een prettige en zinvolle donderdag. Komt u eens naar Jeruzalem. Wij wachten op u, hier op de vijfde verdieping van ons redactiegebouw, van waaruit je ook al een heel aardig uitzicht op de stad hebt. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.