Groeten uit Israël: Waarom rijden we zo roekeloos?

Wednesday, February 07, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het wordt steeds warmer. Elke dag gaat de thermometer nog wat omhoog. Onze zoon is weer op de zomer overgestapt en gaat in een kort hemd en een korte broek naar school. Een einde aan deze merkwaardige hittegolf is nog niet in zicht, in tegendeel zelfs. Zaterdag zal het zelfs nog warmer worden. In Eilat wordt vandaag een hoogzomerse temperatuur van 31 graden bereikt, en bij ons thuis in Modi’in altijd nog 25 graden. Zou februari weer een droge maand worden?

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte temperatuurstijging. Voor het jaargetijde bovengemiddeld warm en droog. De volgende maximumtemperaturen worden verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 213,90 meter onder de zeespiegel.

Gisteren was het weer zo een dag dat ik er spijt van had dat ik met de bus naar mijn werk reisde. Want mijn bus terug naar Modi’in kwam gewoon niet. Het is de enige bus die rechtstreeks naar mijn wijk rijdt, bijna tot aan de voordeur. Bij de andere bussen naar Modi’in moet ik altijd nog een stadsbus nemen om thuis te komen, waardoor de reistijd een stuk langer wordt. Ik had me al aan het idee gewend veel later thuis te komen, toen de bus dan toch nog kwam, 20 minuten te laat. Gelukkig heeft de snelweg A1 nu overal drie rijstroken, zodat er bijna geen files meer zijn; na een klein half uur was ik thuis. Geluk gehad. Ik zal wel met de bus blijven reizen en het risico lopen dat ik af en toe wat later thuis ben.

Het was gisteren echt een slechte dag op de wegen. Op slechts één dag zijn er zes mensen bij verkeers­onge­vallen om het leven gekomen. Alsof we hier niet al genoeg verdriet hadden door de terreur­aanslagen, waardoor gezinnen plotseling hun vader verliezen. De begrafenis van rabbijn Ben Gal, die door een 19-jarige Israëlische Palestijn was doodgestoken, was gewoon hartverscheurend. Het hele land rouwt met de weduwe en de vier kleine kinderen.

Honderden mensen begeleidden rabbijn Itamar Ben Gal op zijn laatste weg, het hele land rouwt met de familie mee.

Het is zo treurig. Maar helaas lijkt het noodlot daar geen genoegen mee te nemen. Zes verkeersslachtoffers op één dag! Weer zes vernielde gezinnen, die moeten leren omgaan met het verlies van hun geliefde, of het nou een moeder, een vader, een zuster, een broer of een kind is.
In Modi’in Illit, een stad voor orthodoxe Joden, is een jongen van acht door een auto aangereden toen hij de weg overstak.
In het noorden van het land kwamen twee jongeren om het leven nadat hun auto over de kop was geslagen. Ze zullen wel te hard gereden hebben. Twee andere jongelui raakten zwaar gewond.

Een tragische dag op de wegen in Israël. Ongeluk in het noorden (foto: Rode Davidsster)

In Tzfat (Safed) overleed een 15-jarige jongen aan zijn zware verwondingen nadat hij in een quad (terreinvoertuig of ATV), hier traktoron genaamd, over de kop was geslagen. Het was al het tweede ongeluk binnen korte tijd, waarbij een jongere om het leven kwam. De 15-jarige zal wel geen rijbewijs hebben gehad, wat me niet zou verbazen, omdat men pas vanaf 16 jaar op deze voertuigen mag rijden. Weer een volledig zinloze dood van een jongeman, die voorkomen had kunnen worden. Helaas denken velen hier 'dat zal mij niet overkomen.' Daar zou je niet op mogen vertrouwen.
Verder is er bij een ander ongeval een 70-jarige man om het leven gekomen, nadat een andere auto een inhaalmanoeuvre was begonnen hoewel de rijbaan niet vrij was.
Ergens anders overleed nog een jonge motorrijder na een botsing met een vrachtauto.

Deze opsomming is ontzettend pijnlijk. En er waren nog meer ongevallen met gewonden. Vaak wordt de slechte wegen de schuld gegeven van de ongevallen. Daar mag dan een kern van waarheid in zitten, maar uiteindelijk zijn zij, de automobilisten, verantwoordelijk voor de ongevallen. Gewoon je voet iets minder op het gaspedaal drukken en iets beter uitkijken onder het rijden, meer hebben we niet nodig om het grootste deel van de ongevallen te voorkomen. Maar we schijnen dat niet te snappen, want 'mij gebeurt dat immers niet.'

Ik hoop dat ik morgen wat meer positieve dingen kan schrijven. Nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Rij voorzichtig en kijk liever tweemaal voordat u de straat op gaat. Het loon de moeite. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.