Groeten uit Israël: Bewonder de dans van de spreeuwen

Tuesday, February 06, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Ik weet eerlijk gezegd helemaal niet hoe ik deze Groeten uit Israël voor vandaag moet beginnen. Onderweg naar Jeruzalem las ik op internet over het slachtoffer van de mesaanval van gisteren, en dat maakte me gewoon bedroefd. Het is nog niet eens een maand geleden dat rabbijn Razi'el Shevach, vader van zes kinderen, door een terrorist werd vermoord, en nu is er weer zoiets gebeurd. De rabbijn was pas 29 jaar oud en was de vader van vier kleine kinderen. Wat een tragedie. (Meer hierover in onze nieuwsberichten.) Hoe leg je de kinderen uit dat hun vader niet meer thuiskomt? Dan vind ik het heel moeilijk om over een 'goede morgen' te spreken.

Maar het leven gaat door, dat zal het blijven doen. Het zal de terroristen niet lukken onze levensvreugde te vernietigen. Dat zou ook niet naar de geest van het slachtoffer zijn. Het gezin heeft nu veel hulp en bovenal liefde nodig. We moeten allemaal achter haar staan. Moge de herinnering aan rabbijn Itamar Ben Gal gezegend zijn!

En nu gaat het door, het moet doorgaan. Daarom komen we nu bij het weer. Ik heb me eindelijk aangepast aan de hoge temperaturen en mijn winterjas thuisgelaten. Ook vandaag zou het weer prettig warm worden, maar het is flink bewolkt. In Eilat zou vandaag voor het eerst 30 graden worden bereikt; hier in Jeruzalem moeten we tevreden zijn met 22 graden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk tot geheel bewolkt. Voor het jaargetijde nog steeds te warm en te droog. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 213,905 meter onder de zeespiegel.

De dans van spreeuwenzwermen kun je momenteel, vooral in het zuiden van het land, in de Negev, weer bewonderen. Dat is een fantastisch schouwspel, een ware choreografie. Het is echt indrukwekkend hoe die vogels dat doen. De video is gisteren gemaakt en komt uit het westen van de Negev. De filmer, Chaim Shafir, heeft hier echt indrukwekkende opnames van deze spreeuwen­dans gemaakt. Het laat eens te meer zien dat we het mooie weer moeten moeten benutten om de natuur in te gaan en ons land moeten leren kennen, er is zoveel te zien.

Nu wens ik u, beste lezers, een prettige en rustige dinsdag. Ik hoop dat we vanaf vandaag alleen nog maar over prettige een vreedzame dingen hoeven te berichten. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.