Slechte situatie in Gaza kan snel tot oorlog leiden

Monday, February 05, 2018 |  Redactie Israel Today
Een nieuw conflict tussen Israël en Hamas dit jaar is mogelijk, als gevolg van het wanbeheer van Hamas in Gaza en de daaruit voortvloeiende slechte humani­taire omstandigheden, zei de stafchef van het Israëlische leger Gadi Eizenkot zondag tijdens de kabinetszitting.

Afbeelding: Terroristen van Hamas (Archieffoto: Abed Rahim Khatib Flash90)

Vanwege de schaarste aan elektriciteit en voedsel tijdens de wintermaanden is het heel goed mogelijk dat Hamas een escalatie zoekt in het conflict met Israël om de bevolking af te leiden van de echte problemen, legde Eizenkot uit.

Zaterdag hebben de Israëlische media bericht dat Israël overweegt humanitaire hulp rechtstreeks naar Gaza te sturen om een nieuwe ronde van geweld te voorkomen. Dit toont aan hoe ernstig Israël de huidige situatie in de Gazastrook ziet.

Gisteren berichtte de Arabische krant Al Quds Al Arabi dat Hamas gelooft dat al de komende dagen een nieuwe oorlog met Israël kan uitbreken. De reden hiervoor is een grootschalige oefening van de Israëlische parachutisten, die binnenkort zal plaatsvinden. Hamas heeft daarom de noodtoestand uitgeroepen en is begonnen troepen aan de grens te concentreren.

De gezant van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten Nikolaj Mladenov waarschuwde afgelopen dinsdag dat Gaza voor een totale ineenstorting staat. De sleutel tot de redding van Gaza is volgens hem het herstel van de regering van de Palestijnse Autoriteit onder Machmoud Abbas in de Gazastrook, tien jaar nadat Hamas die uit de Gazastrook heeft verdreven. 'Anders bestaat het gevaar dat Gaza opnieuw ontploft, maar ditmaal veel bruter en dodelijker dan in het verleden', waarschuwde Mladenov tijdens zijn toespraak op de jaarlijkse conferentie van het Instituut voor Nationale Veiligheid in Tel Aviv (INSS).

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.