NY Times: Israëlische luchtaanvallen in Egyptische Sinaï

Monday, February 05, 2018 |  Redactie Israel Today
Israëlische vliegtuigen bombarderen al twee jaar lang in de Egyptische Sinaï, met weinig of geen media-aandacht, berichtte de New York Times van vorige week in een artikel dat insloeg als een bom..

Het doelwit van deze aanvallen is natuurlijk niet Egypte of zijn leger. Het doel is ISIS. Deze jihadistische horde is erin geslaagd een vrij belangrijke operatiebasis op te zetten op het Sinaï schiereiland, dat na de val van het kalifaat in Irak en Syrië nu het belangrijkste ISIS-bolwerk in de regio is geworden.

ISIS-terroristen in de Sinaï hebben talloze dodelijke aanvallen op Egyptische soldaten uitgevoerd, en daarom was Kaïro volgens de Times maar al te graag bereid met Israël samen te werken om de dreiging uit te roeien.

Uit het bericht blijkt dat niet-gemarkeerde Israëlische straaljagers, drones en helikopters de afgelopen twee jaar in de Sinaï niet minder dan 100 aanvallen tegen ISIS-doelen hebben uitgevoerd, met de volledige goedkeuring van de Egyptische autoriteiten.

Dit wordt door velen als een baanbrekende ontwikkeling beschouwd. Egypte en Saoedi-Arabië zijn de twee grootste en invloedrijkste mogendheden in de Arabische wereld, en beide landen zijn de laatste tijd stilzwijgend bevriend geraakt met Israël tegenover gemeenschappelijke vijanden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.