Wetsontwerp tegen gebedsoproepen in behandeling

Monday, February 05, 2018 |  Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu's coalitiepartners dringen opnieuw aan op behandeling van een wetsvoorstel dat moskeeën verbiedt om de islamitische oproep tot gebed via luidsprekers rond te bazuinen. Twee versies van deze 'Muezzinwet' werden afgelopen maart in eerste lezing in de Knesset besproken.

Uit vrees voor een lokaal en internationaal verzet heeft de regering echter de rem op de wet gezet door beperkingen in te voeren, met name door de twee versies van het wetsvoorstel te combineren en ter goedkeuring voor te leggen aan het kabinet van Netanyahu.

Eén versie van het wetsvoorstel zou het gebruik van luidsprekers verbieden in de nacht en de vroege ochtenduren, terwijl de tweede het gebruik van luidsprekers volledig verbiedt.

Beide versies verwijzen slechts vaag naar het gebruik van luidsprekers door 'gebedsplaatsen', maar aangezien kerken en synagogen hun gebedsoproepen niet aan het grote publiek opleggen, zijn de voor de hand liggende doelen de lokale moskeeën.

Het Israëlische dagblad Ha'aretz berichtte onlangs dat de voorzitter van de Knessetcommissie voor Grondwet en Justitie, Nissan Slomiansky (Het Joodse Huis), nieuwe hoorzittingen over de wetsontwerpen heeft gepland om de regering tot behandeling te stimuleren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.