Groeten uit Israël: Elektrische bus en tram, veel schoner

Monday, February 05, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Waarom heb ik toch nog steeds een winterjas bij me? Toen ik in Jeruzalem uit de bus stapte, was het duidelijk warmer dan gisteren. De koelte vanochtend vroeg misleidde me. Het is veel te warm om een winterjas te dragen. Vanavond gaat hij de kast in. De temperaturen die voor vandaag worden verwacht, kun je alleen maar zomers noemen. Na Eilat met 29 graden komt Modi’in op plaats twee van de ranglijst van de warmste plaatsen in Israël, met een indrukwekkende 26 graden. OK, samen met Be'er Sheba. Een einde van deze 'hittegolf' is nog niet in zicht. Wat gebeurt er nu met de sneeuw op de Hermon?

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt. Het blijft bovengemiddeld warm en droog. De volgende maximumtemperaturen worden verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 213,91 meter onder de zeespiegel.

Een paar dagen geleden reed ik in een bus in mijn woonplaats Modi’in, om naar huis te gaan. Het was een gloednieuwe bus en hij 'voelde' op de een of andere manier anders aan dan de oude bussen, die nog niet eens zo oud zijn en met alle mogelijke technische snufjes uitgerust zijn, zoals bijvoorbeeld USB-aansluitingen om mobieltjes op te laden, en gratis WLAN. Deze nieuwe bus klonk anders, je hoorde niet meer dat geluid van een lawaaierige dieselmotor. Hij zoemde meer. Toen ik uitstapte, zag ik dat deze bus niet eens een uitlaatpijp had. Toen pas werd me duidelijk dat ik, voor het eerst van mijn leven, in een elektrische bus heb gezeten.

Ik was enthousiast. Ik ben een absolute fan van elektrische auto’s. Ik vond het heel jammer toen het Israëlische bedrijf Better Place destijds failliet ging. Daardoor was het visioen van elektrische auto’s voorlopig vervlogen. En nu kwam de elektrische bus. Ik had al eens gelezen dat men in de regio Tel Aviv met elektrische bussen wil gaan rijden. Maar dat ze nu al bij ons in Modi’in rijden, dat wist ik niet.


Elektrische bussen in Modi’in. 'Beste bewoners, Ik ben blij u te kunnen meedelen, dat zes van de tien elektrische bussen die we van plan zijn in de nabije toekomst in te zetten, in gebruik zijn genomen. Ilan Yair Ben-Sa'adon.'

Ik wilde er meer over weten en probeerde wat te weten te komen op internet. Daar vond ik toen een bericht over de nieuwe bussen van Modi’in. Momenteel rijden er zes van dergelijke bussen rond, en er komen er nog vier bij. En voor de toekomst zijn er tot 50 elektrische bussen voor de stad gepland. Alleen jammer dat het met elektrische auto’s niet is gelukt. Maar het is maar goed dat we deze lucht­vervuilende diesel­bussen kwijtraken.
Naast Tel Aviv en Modi’in rijden er ook in enkele andere steden al een paar elektrische bussen, bijvoorbeeld in Haifa. Want dat is de toekomst voor het openbaar vervoer.

Ik herinner me nog goed de tijd voordat we hier in Jeruzalem de elektrische trams kregen, en de slechte lucht in de Jaffastraat, waar destijds honderden bussen reden. De gevels van de huizen waren zwart van de smerige uitlaatgassen. En kijk nu eens hoe schoon alles daar is sinds er alleen nog maar een tram rijdt. Niet alleen de gebouwen, maar ook de lucht.

Zo houd ik van de Jaffastraat (Foto: Dov Eilon)

Over ongeveer een maand zal dan ook de eerste elektrische trein gaan rijden, op de nieuwe doorgaande lijn tussen Tel Aviv en Jeruzalem. Ik denk dat elektrisch aangedreven voertuigen de toekomst hebben, en dat we afscheid moeten nemen van diesel- en benzinemotoren. Dan hoeven we ook niet meer bij tankstations in de rij te staan, maar laden we de auto gemakkelijk thuis op. De nieuwe bussen in Modi’in hebben bijvoorbeeld maar een oplaadtijd nodig van twee tot drie minuten om 30 kilometer te kunnen rijden. Dat is ongeveer de afstand die een lijnbus in Modi’in gemiddeld rijdt. U ziet het, in ben enthousiast.

En nu wens ik u een prettige en rustige maandag en een goed begin van de arbeidsweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.