Geschil over Shabbat gaat verder in Ashdod

Sunday, February 04, 2018 |  Redactie Israel Today
Het Big Winkelcentrum in Ashdod bestaat sinds drie jaar. Sinds de eerste dag zijn er ook veel winkels geopend op de Shabbat, wat sinds begin januari de zogenaamde 'Supermarktwet', werd aangenomen, niet meer is toegestaan.

Afbeelding: Demonstratie van de burgers van Ashdods vorig weekeinde (Foto: Flash90)

Begin januari begon het stadsbestuur met het uitdelen van waarschuwingen aan de winkels. Daarvoor stuurde het controleurs naar de winkels die open waren op de Shabbat. Dit tot grote ergernis van de inwoners van de stad, die elke zaterdag weer begonnen te demonstreren tegen de religieuze bevoogding. Gisteren werden voor het eerst boetes ter grootte van 320 shekel (ongeveer 80 euro) uitgedeeld aan de winkels.

Controleurs van de stad Ashdod delen boetes uit aan winkels die open waren op de Shabbat.

Mensen uit alle delen van het land kwamen zaterdag naar Ashdod voor het steunen de strijd voor het handhaven van de status quo en het bestrijden van religieuze bevoogding. De burgemeester van de stad had enkele dagen geleden gezegd, dat hij een oplossing probeerde te vinden, maar op dit moment is de situatie alleen maar verslechterd.

De directeur van de Big Winkelcentra, Eitan Bar-Ze'ev, verklaarde dat men de betaling van de boetes van de bedrijven zal overnemen, evenals de kosten van een eventueel juridisch geschil met de stad. Men is zeer verward over de uitspraken van de burgemeester, die iets zou beloven en onmiddellijk daarna deze onaan­vaard­bare religieuze bevoogding zou blijven steunen.

Zondagochtend publiceerde de burgemeester van Ashdod, Jehiel Lasri, foto's van vernielde ramen van het stadhuis. Hij zei dat het uitdelen van boetes aan de winkels de reden was voor deze daad van vandalisme. De politie legde echter uit dat er geen bewijs was dat het incident iets te maken had met het conflict rond de Shabbat.

De organisatoren van de demonstraties verklaarden dat ze alle vormen van geweld verwierpen en niets te maken hadden met de gebroken ramen. 'De burgers van Ashdod hebben genoeg van lege leuzen, ze verwachten actie,' zei een van de leiders van de demonstranten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.