Groeten uit Israël: Oud-minister maakt uitglijder

Sunday, February 04, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

De lente schijnt er inderdaad al te zijn. Iedere dag wordt het warmer en overal bloeien bloemen. Niet alleen mijn sinaas­ap­pel­boom heeft zijn eerste bloesems gekregen, ook de anemonen, de bij ons als כלניות Kalaniot bekende kroon-anemonen, bloeien momenteel overal in hun krachtige rood. De zware regen in januari heeft hen goed gedaan. Ook wij zijn dit weekeinde niet thuisgebleven, dat zou onvergeeflijk zijn geweest.

En hier is nu eerst het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een verdere temperatuur­stijging. Voor het jaargetijde bovengemiddeld warm en droog. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht:Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gestegen en staat nu op 213,915 meter onder de zeespiegel.

Wat vindt u van deze temperaturen? Die zijn al bijna zomers. Ook de komende dagen zou het heel warm blijven. Toen ik gisteren wat in de tuin was, herinnerde ik me de zomer; ik was bijna vergeten hoe je je voelt wanneer het buiten warm is. Je voelt je prima. Ik weet wel dat de regen belangrijk is, want ik moet toegeven dat ik naar deze warmte heb gehunkerd. Hoe lief me de winter ook is, het voorjaar is nog veel prettiger.

Veel Israëli’s zijn dit weekeinde naar het zuiden gereden, want daar is alles groen en... rood. De anemonen bloeien in een heerlijk rood op de groene weilanden. Ook bij ons heb ik ze al kunnen bewonderen, ze groeien hier langs de wegen. Deze bloem is bij ons beschermd, dat wil zeggen dat je ze niet mag plukken, je kunt er dus alleen in de natuur van genieten. Er is nauwelijks een mooier gezicht. Daarom vindt ieder jaar rond deze tijd in het zuiden het zogenaamde Darom Adom-festival plaats. Darom adom betekent 'Rode Zuiden’. Kijkt u zelf maar hoe mooi het er daar nu uitziet.

Het bloeiende zuiden. Veel Israëli’s gebruiken het prachtige weer voor een tochtje naar het zuiden van het land, om de bloeiende anemonen te bewonderen

Zeer slecht geïnformeerde oud-minister maakt uitglijder
Het was dus een prachtig en fijn weekeinde. Maar na het einde van de shabbat, toen ik op de tv naar het nieuws keek, was er één bericht waar me flink aan ergerde. De vroegere minister voor gepensioneerden, de 91-jarige Rafi Eitan, een voormalige agent van de Inlichtingendienst en nazi-jager, die onder meer de operatie voor de arrestatie van Adolf Eichmann heeft geleid, verklaarde gisteren in een video zijn steun voor de Duitse partij AfD (‘Alternative für Deutschland’).

Hij was uitgerekend door de AfD in de Bondsdag uitgenodigd. In de video excuseerde Eitan zich dat hij wegens een griep niet kon komen. En toen zei hij dat iedereen in Israël de opstelling van de partij ten opzichte van Israël en het Jodendom wist te waarderen. Hij zei er zeker van te zijn dat, wanneer de partij wijs zou handelen, ze spoedig tot een 'Alternatief voor Europa' zou worden.

Deze video veroorzaakte bij ons in Israël een golf van verontwaardiging. Op de vraag, hoe hij een partij kan steunen wiens voorzitter het Holocaust-gedenkteken in Berlijn ‘het gedenkteken van de schande’ kon noemen, en waarin niet weinig antisemitische uitlatingen hebben geklonken, antwoordde Rafi Eitan dat hij daar niets over had gehoord. De Israëlische ambassadeur in Duitsland, Jeremy Issacharov, vroeg zich af hoe degene die Eichmann gevangen heeft genomen nu mensen kan eren die de nazi’s verheerlijken.

Hier in Israël houdt men er helemaal niet van, dat de AfD zijn vriendschap met Israël zodanig benadrukt dat ze bij betogingen met de Israëlische vlag zwaaien. Hier wordt deze partij als rechts-extremistisch beschouwd, een partij wiens woordvoerder Alexander Gauland eist dat er een streep wordt gezet onder het naziverleden van Duitsland. Aan deze tijd zouden de Duitsers niet meer herinnerd moeten worden. Ook zou men trots mogen zijn op de prestaties van Duitse militairen in twee wereldoorlogen.

Ik denk niet dat ik hier wat aan toe te voegen heb. Voor mij kan zo een partij geen vriend van Israël zijn. De partij gelooft dat ze, omdat ze tegen de islam zijn, ook iets met Israël gemeenschappelijk hebben. Dat hebben ze niet. Hier in Israël hebben we niets tegen de islam en niets tegen moslims. We hebben wat tegen terroristen. Dat is heel iets anders.

En nu begint er een nieuwe week. Ik hoop dat het een goede en rustige week zal worden. Dat wens ik ook u toe, beste lezers. Ik wens u nog een prettige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.