Stenengooiers halen de voorpagina’s niet

Friday, February 02, 2018 |  Tsvi Sadan
De Joodse website Hakol Hayehudi registreert elke gewelddadige actie van Palestijnen tegen Joden. De website concludeert dat er een stille intifada gaande is. Maar ook dat onder Israëli’s de apathie tegenover dit ‘milde terrorisme’, toeneemt. Meestal gaat het om stenengooiers.

Afbeelding: Gemaskerde Palestijnen gooien stenen op politiemensen vanaf de daken in de Oude Stad Jeruzalem. (Foto: Abir Sultan/Flash90).

Dit soort geweld wordt vaak afgedaan als iets wat geen kwaad kan, toch is het nog steeds zo dat een mens dodelijk kan worden getroffen door een steen. Er zijn ook wel degelijk Israëli’s gedood door stenengooiers. Alleen al op 1 november 2017 werden twaalf gevallen geregistreerd van Joden die het doelwit waren van stenengooiers, zowel burgers als soldaten. Overigens ging het niet alleen om stenen, maar ook om een pijpbom en een molotovcocktail. Als door een wonder raakte niemand gewond tijdens deze aanvallen.

Op 2 november werden nog eens zestien Joden aangevallen, en op 3 november zes, waarbij één persoon licht gewond raakte. Op 4 november werden tien personen met stenen bekogeld. De website registreerde van 1 tot 19 november in totaal tachtig Arabische gewelddadigheden die als ‘mild terrorisme’ werden ingeschaald en waarbij een paar Israëli’s gewond raakten.

De website Hakol Hayehudi (De Joodse Stem) werd in 2010 opgezet door volgelingen van de invloedrijke rabbijn Yitzhak Ginsburg uit de nederzetting Yitzhar. De Israëlische autoriteiten en de media beschouwen alles wat uit Yitzhar komt als extreem rechts. Toch is het terreurdagboek niet zomaar verzonnen, al zijn de statistieken van criminele Palestijnen en Israëlische Arabieren misschien wat overdreven. Op de website wordt geen onderscheid gemaakt tussen Palestijnen en Israëlische Arabieren. Bedoeïenen uit de Israëlische stad Rahat die met stenen gooien, worden op dezelfde manier geregistreerd, evenals een gevecht tussen Joden en Arabieren in West-Jeruzalem. Het is tekenend dat bijna alle gevallen van Palestijnse gewelddadigheden volledig worden genegeerd door de Israëlische media.

Dit artikel verschijnt in zijn geheel in het januarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.