Groeten uit Israël: Veel minder plastic zakken gebruikt

Friday, February 02, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is alweer weekeinde. Ditmaal is de week wel erg snel voorbij gegaan. En het weer, oh, wat een prachtig weer we hier nu hebben. Stralende zonneschijn, op de heuvel tegenover onze woning staan de koeien alweer in de wei. Ik had ze al lang niet meer gezien. Zou de winter misschien al op zijn einde lopen?

Afbeelding: Op veel plaatsen in het land staan ronde of vierkante bakken voor het inleveren van lege plastic flessen. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Mijn zoon is vandaag weer in korte broek naar school gegaan. Vorige week vrijdag heeft het nog urenlang geregend. Maar zo gaat dat hier bij ons in Israël. Alles kan binnen de kortste tijd veranderen. Overigens was het ondanks de prettige temperaturen vannacht toch nog best koud.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder, met verdere temperatuurstijging. Voor het jaargetijde iets te warm. ’s Ochtends stevige oostenwind in de bergen in het noorden. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gestegen en staat nu op 213,93 meter onder de zeespiegel.

De boodschappen doen voor het weekeinde is me deze keer niet gelukt. Grote fout. De beste dag om boodschappen te doen is eigenlijk de woensdag, want dan krijgen de supermarkten de goederen binnen voor het weekeinde. Maar ik heb het gemist. Dat is ook de reden waarom mijn artikel Groeten uit Israël vandaag wat later verschijnt dan anders. Ik heb vanochtend vroeg alles nog ingehaald wat ik van de week niet heb kunnen doen. Auto volgetankt, iets wat je vrijdags überhaupt niet moet doen omdat bijna alle Israëli's op vrijdag tanken zodat ze de weekendkrant gratis of goedkoper krijgen. Zo zijn wij hier nu eenmaal, wij houden van cadeautjes. Daarom gebruiken we ook sinds een jaar geen plastic zakken meer als we in de supermarkt boodschappen gaan doen. Juist daar heb ik namelijk de ochtend doorgebracht, in de supermarkt.

Voor de boodschappen gebruiken we sinds een jaar bijna alleen nog stoffen tassen, want plastic zakken kosten sinds een jaar geld. Sinds 1 januari 2017 moeten we voor elke plastic zak 10 agorot (0,10 shekel) betalen, ongeveer 2,5 cent. Dat is niet veel. Daarom waren velen destijds heel sceptisch of die nieuwe plastic-zakkenwet succes zou hebben. Wat is nou 10 agorot? Dat is geld, en dat betalen de meeste Israëli's niet graag, als het toch ook anders kan. Daarom was de wet voor die plastic zakken een enorm succes. In de loop van één jaar is het verbruik van deze milieuschadelijke zakken met een indrukwekkende 70% gedaald. Wie nu boodschappen gaat doen, neemt zijn stoffen tas van thuis mee, ook ik, want die 10 agorot krijgt de supermarkt niet.

Na het boodschappen doen. Een paar zakjes moest ik dan toch nog kopen, maar die gebruiken we dan als binnenzak voor de vuilnisbak.

Nu mag ik beslist niet vergeten de linnen tassen weer in de auto terug te leggen. Wist u dat Israël ook koploper is in het recyclen van plastic flessen? En dat terwijl men voor die grote flessen niets eens statiegeld terugkrijgt. Het werd ons alleen maar gemakkelijk gemaakt, want de inzamelbakken voor flessen staan in vrijwel elke straat.

Inmiddels heb ik mezelf op het voorjaar ingesteld, zo warm is het hier geworden. Nu, kort na half één, staat de thermometer op 21 graden. In de auto had ik zelfs de airco nog aan staan, stom. En nu wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Nadat ik me gisteren heb geërgerd aan de Polen, heb ik me vanochtend verre gehouden van politiek en alles wat er verder nog aan de hand is. We verheugen ons nu op de shabbat. Dus, beste lezers, het ga u goed. En nu wens ik u een prettig weekeinde.

Shabbat Shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.