Nepnieuws ten dienste van zelf-hatende Joden

Thursday, February 01, 2018 |  Tsvi Sadan
Veel Israëli's zullen instemmen met het steeds algemenere en zorgwekkender gevoel dat 'het vuur van het antisemitisme, dat momenteel overal ter wereld brandt, het resultaat is van Israëlische brandstichting'.

Zoiets wordt niet lichtzinnig gezegd, maar velen vinden dat de berg van bewijs hen geen enkele keuze laat. Dit fenomeen van zelfhaat komt zo vaak voor in post-Zionistische Joodse kringen, dat je zonder veel moeite talrijke voorbeelden kunt vinden. Om er maar twee te noemen:
♦ Een rapport uit 2013 van de Anti-Defamation League (ADL), dat de tien gevaarlijkste anti-Israëlische Joodse organisaties opsomt. Op die lijst stond de 'Joodse Stem voor de Vrede', die door de ADL werd beschuldigd van het misbruiken van 'Joodse cultuur en rituelen om haar eigen aanhangers te verzekeren dat oppositie tegen Israël niet alleen niet in strijd is met, maar ook daadwerkelijk consistent is met Joodse waarden'.
♦ Het rapport-Goldstone uit 2009, geschreven door een Joods jurist, die zijn beschuldigingen van Israëlische oorlogsmisdaden baseerde op verzonnen berichten van radicale Israëlische post-zionistische groeperingen. Drie jaar later, nadat hij zich realiseerde dat hij valse Israëlische en Palestijnse getuigenissen had gekregen, betreurde Richard Goldstone het schrijven van het rapport.

Het meest recente schandaal van dit soort is aangestoken door de Israëlische dagbladen Ha'aretz en The Jerusalem Post. De Israel Population and Immigration Authority plaatste een advertentie voor nieuwe immigratie-inspecteurs. Vervolgens:
♦ publiceerde Ha'aretz op 17 januari een artikel met de kop:'Israël betaalt $9.000 aan elke burger die asielzoekers met geweld wil helpen uitzetten'. Verder beschuldigde het artikel Israël van niets minder dan een 'racistische mensenjacht'.
♦ plaatste de Jeruzalem Postop 29 januari een soortgelijke kop: 'Ministerie van Binnenlandse Zaken betaalt burgers $9.000 bonus om Afrikaanse vluchtelingen te deporteren'.

Het gaat om de tienduizenden illegale immigranten (schattingen zeggen het aantal tussen de 40.000 en 100.000), die in de jaren negentig en begin 2000 naar Israël zijn gekomen. Velen werden over de Egyptische grens gesmokkeld voordat er een einde kwam aan die praktijk door een nieuw grenshek, dat in 2012 werd voltooid.

De status van deze immigranten is een zoveelste slagveld geworden tussen links en rechts in Israël. In mei 2017 gaf een nieuwe wet de regering meer flexibiliteit bij het deporteren van deze illegale immigranten, voor het merendeel afkomstig uit Soedan en Eritrea, naar andere Afrikaanse landen die bereid zijn om hen op te nemen. Dat leidde tot een goed georganiseerde linkse campagne die erin slaagde het regeringsbeleid af te schilderen als de onmenselijke deportatie van asielzoekers.

De campagne tegen deze nieuwe wet is zo smerig geworden, dat Israël nu wordt afgeschilderd als een nazi-achtige Staat, terwijl de immigranten worden vergeleken met Anne Frank. Deze afschuwelijke vergelijking vertelt de wereld, dat Israël asielzoekers een zekere dood in stuurt, alleen vanwege van hun huidskleur. Het is een duidelijke, maar zeer effectieve leugen die elke uiting van haat jegens Israël en Joden letterlijk rechtvaardigt.

Op verzoek van CAMERA (Committee for Accuracy in Middle East Reporting in Amerca) hebben zowel Ha' aretz als The Jerusalem Post hun krantenkoppen gecorrigeerd door te vermelden dat de overheid extra immigratie-inspecteurs rekruteert. Beide kranten benadrukken echter dat Israël geen illegale immigranten, maar asielzoekers wil uitzetten.

De personeelsadvertentie, die de woede opwekte van de tegenstanders van deportatie, probeerde immigratie-inspecteurs te werven om 'hoorzittingen te houden... en andere taken uit te voeren gericht op vrijwillige terugkeer. De $ 9.000 (₪ 30.000) is een bonus voor degenen die een tweejarig contract afsluiten.

In reactie op deze anti-deportatie campagne schreef minister Ayelet Shaked op Facebook (24 november) dat 'de campagne die de afgelopen dagen is gestart, leugens gebruikt voor het dwarsbomen van de inspanningen van de overheid om illegale immigranten uit te zetten (...) niets daarvan is zonder doel. Er zijn veel provocateurs met veel geld die dit nepnieuws creëren. Geloof ze niet.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.