Het antwoord van Israël op de Poolse Holocaustwet

Thursday, February 01, 2018 |  Redactie Israel Today
Nadat het Poolse parlement een wet heeft aan­ge­nomen die verbiedt om Polen in verband met de Holocaust te noemen, en alleen de handtekening van de Poolse president ontbreekt om het juridisch bindend te maken, komt nu de reactie uit Israël.

Afbeelding: Israëlische studenten tijdens een bezoek aan Auschwitz (foto: Yossi Zeliger/Flash90)

Leden van alle grotere fracties van de Knesset hebben een nieuw wetsvoorstel ingediend, dat de bestaande wet uit 1986 tegen de ontkenning van de Holocaust of de verheerlijking van misdaden tegen de Joden moet aanvullen. Volgens het nieuwe wetsvoorstel is het niet alleen verboden om de Holocaust te ontkennen, maar ook het ontkennen van de deelname van nazi-hulpverleners aan de misdaden van de Holocaust zal worden bestraft. Daarmee zou de nieuwe Poolse wet nagenoeg als illegaal worden verklaard.

Bovendien krijgen de overlevenden van de Holocaust juridische ondersteuning in het geval dat zij na het vertellen van hun verhaal worden vervolgd op grond van de nieuwe Poolse wet. Deze steun geldt ook voor leerkrachten en reisgidsen bij de reizen van Israëlische studenten naar Polen, waar hen wordt verteld over de misdaden van de Holocaust. De nieuwe Poolse wet is immers ook van toepassing op buitenlanders die Polen noemen in verband met de Holocaust.

In totaal 61 leden van de Knesset ondertekenden het nieuwe wetsvoorstel, geïnitieerd door parlementsleden Itzik Shmoeli (Zionistisch kamp), Yair Lapid (Yesh Atid), Robert Iltov (Yisrael Betenoe), Noerit Korn (Likoed) en Bezalel Smotrich (Het Joodse Huis).

Knessetlid Itzik Shmuli (foto: Yonatan Sindel/Flash90)

In Israël maakt men zich zorgen, dat de parlementen van andere landen ook wetten kunnen aannemen die vergelijkbaar zijn met die in Polen. 'Iedereen moet weten dat de historische waarheid van het Joodse volk niet te koop is,' zei Itzik Shmoeli. 'Veel Polen en anderen hoorden en wisten van de Shoah en hielpen de vernietigingsmachine van de nazi' s. De Poolse poging om de geschiedenis te herschrijven en de overlevenden van de Holocaust de mond te snoeren is schandalig en beangstigend. We zullen niet toestaan dat de helpers zich achter de nazi's verschuilen en zich zo aan hun historische verantwoordelijkheid onttrekken.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.