Groeten uit Israël: Ierse boycot in 'bezette gebieden'?

woensdag 31 januari 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Wat een prachtige ochtend! Toen ik vanochtend in Jeruzalem aankwam, was de lucht stralend blauw. Het was mooi om eindelijk weer de zonnestralen te voelen na deze vele regendagen. Maar het is ’s morgens vroeg nog steeds best koud. Vannacht was de temperatuur bij ons in Modi’in rond de 8 graden, en in Jeruzalem was het net 6 graden. De zon zal de temperaturen nu zeker omhoog stuwen. Tot 18 graden bij ons thuis in Modi’in, en hier in Jeruzalem blijft het met 12 graden toch nog wat koel. Maar wij hebben de zon die ons nog wat kan opwarmen. Regen? Dat krijgen we voorlopig nog niet. In tegendeel juist, de komende dagen zou het echt warm worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot gedeeltelijk bewolkt, met een stijging van de temperaturen. Voor het jaargetijde iets te warm. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer anderhalve centimeter gestegen en staat nu op 213,95 meter onder de zeespiegel.

Jeruzalem vanuit het raam op de redactie – Een nieuwe dag begint (Foto: Dov Eilon)

Toen in vanmorgen, zoals elke dag, over de markt liep, zag ik bij een van de marktkramen een cameraman en tegenover hem een vrouw met een microfoon in de hand. Het was 6.50 uur. Maar dat is vroeg, dacht ik nog. En toen herkende ik die vrouw achter de microfoon. Zij was een vroegere collega van me, zij heeft als meteorologe en verslaggeefster gewerkt bij de Israëlische TV, de oude publieke zender en ook mijn vroegere werkplek, die nu helaas niet meer bestaat. Sigal, zo heet die verslaggeefster, werkt nu bij Keshet, een particuliere zender, die tot een paar maanden gelden deel uitmaakte van Kanaal 2. Vandaag is het Toe Bishvat, zoals ik gisteren al schreef. Daarom zond Sigal live uit vanuit een marktkraam met gedroogde vruchten, die men op deze dag eet. Ik keek kort in haar richting, maar ze stond al klaar voor haar live-uitzending, zodat ze me niet opmerkte. Ik liep door naar de redactie en dacht nog dat het interessant zou zijn om te zien waar al mijn vroegere collega’s van de oude Israëlische omroep, die niet door de nieuwe zender zijn overgenomen, nu terecht zijn gekomen. Voor velen was het einde van de oude omroep het begin van een nieuwe carrière.

Zo ziet het oude gebouw van de Israëlische TV er nu uit, treurig (Foto: Dov Eilon)

Het Ierse parlement wil in een wet zakelijke contacten verbieden met Israëlische bedrijven en Israëli's uit Samaria, Judea en het oostelijk deel van Jeruzalem, las in op kantoor bij het nalopen van de nieuwsberichten. Een bericht waaraan ik me bijzonder ergerde. Zelfs Ierse toeristen zou worden verboden om goederen van Israëli's in Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem te kopen. Wie daarop wordt betrapt, riskeert een hoge boete (tot 250.000 euro!) of zelfs een vrijheidsstraf tot 5 jaar. Ongelooflijk.

Hebben die Ieren niets beters te doen, vroeg ik me af. Wat moet Israël een slecht land zijn, dat een volledig parlement zich er het hoofd over breekt een wet uit te vaardigen die zijn burgers met gevangenisstraf dreigt wanneer ze bij Israëliërs in Judea, Samaria of Oost-Jeruzalem boodschappen doet. Ik heb vroeger in Pisgat Ze'ev gewoond, een wijk in het oosten van de stad, die door de internationale gemeenschap als 'bezet gebied' wordt beschouwd. Mag een Ierse toerist daar nu niet meer naar de supermarkt? Volgens de nieuwe wet zou hij daarvoor zelfs in de gevangenis terecht kunnen komen. Rare lui, die Ieren.

Vandaag wil premier Netanyahu de Ierse ambassadeur spreken over dit wetsvoorstel. Ik ben benieuwd wat dat oplevert. Wij houden u op de hoogte. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken sprak zich gisteren overigens uit tegen dit vreemde wetsvoorstel.

En nu wens ik u een prettige en zinvolle woensdag. Hebt u nog een paar gedroogde vruchten gekocht? Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.