Premier Netanjahu besprak situatie met president Poetin

dinsdag 30 januari 2018 |  Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu heeft gisteren tijdens een kort bezoek aan Rusland een ontmoeting gehad met de Russische president Vladimir Poetin. Na een gezamenlijk bezoek aan het Joods Museum in Moskou trokken de twee staatslieden zich terug voor een privégesprek.

Afbeelding: Premier Netanyahu te gast bij de Russische president Poetin (foto: Kobi Gideon/GPO)

De gesprekken gingen naar verluidt over de levering van raketten aan Libanon en de toegenomen militaire aanwezigheid van Iran in Syrië. Israël weet hoe de levering van precieze raketten aan Libanon te verhinderen, zei Netanyahu na zijn gesprek met de Russische president.

Verder vertelde hij journalisten:'Ik heb net een zeer diepgaand en goed gesprek gehad met de Russische president Vladimir Poetin. Ik heb hem verteld dat Israël twee ontwikkelingen met bijzondere aandacht volgt: ten eerste de Iraanse inspanningen om een militaire aanwezigheid in Syrië op te bouwen en ten tweede de Iraanse poging om in Libanon precisiewapens tegen Israël te produceren.'

'Ik heb hem duidelijk gemaakt dat we geen van deze twee ontwikkelingen zullen tolereren en indien dit nodig is dienovereenkomstig zullen handelen', aldus Netanyahu.
Wat betreft de Iraanse inspanningen om zijn militaire troepen in Syrië te versterken, zei Netanyhau tegen Poetin dat hij zou handelen als het echt zover komt. 'We bevinden ons op een tweesprong, zal Iran zijn positie verder versterken of het proces stoppen. Ik heb Poetin verteld dat als Iran niet alleen stopt, wij hem zullen stoppen. Praktisch gezien zijn we er al.'

Netanyahu noemde ook, dat de Syrische regering in Damascus had gedreigd de Israëlische luchthaven Ben Goerion aan te vallen als Israël opnieuw een aanval zou plegen in Syrië. Op dit moment is er een element dat probeert de status quo in Libanon en Syrië te veranderen: Iran. Dit land probeert voortdurend Syrië te veranderen in een militaire kolonie.

Netanyahu en Poetin in het Joods Museum in Moskou

Tijdens het gezamenlijke bezoek aan het Joods Museum in Moskou, waar een tentoonstelling werd geopend over de opstand van gevangenen in het nazi concentratiekamp Sobibor, 75 jaar geleden, zei Netanyahu:'De belangrijkste les die we hebben geleerd van de opkomst van de nazi's en daarna de overwinning daarop, is dat men zich krachtig en tijdig moet opstellen tegenover moorddadige ideologieën.'

'Dat is vandaag onze missie en ik wil graag met u spreken over onze gezamenlijke inspanningen om de veiligheid en stabiliteit in onze regio te waarborgen en natuurlijk over de samenwerking tussen Rusland en Israël', zei Netanyahu tegen Poetin.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.