Groeten uit Israël: Toe Bishvat, Nieuwjaar der Bomen

dinsdag 30 januari 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

De tijd gaat echt snel. Vandaag is het alweer zover, het is de avond voor Toe Bishvat, het Joodse Nieuwjaarsfeest van de bomen. Op de dagen rond Toe Bishvat maken veel schoolklassen en kleuterscholen een reisje in de natuur, om bomen te planten. Het weer daarvoor zou niet beter kunnen zijn. Stipt op tijd voor het feest is ook de regen opgehouden. Nu schijnt de zon weer. Ook de komende dagen zou het zo blijven en het wordt warmer.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer anderhalve centimeter gestegen en staat nu op 213,965 meter onder de zeespiegel.

Op Toe Bishvat worden er in het hele land boomplantacties gehouden, ik noemde het al. Het Joods Nationaal Fonds (Keren Kayemet Leyisrael) organiseert in het hele land veel van deze plantingen. Overigens kunt ook u, beste lezers, aan dit nieuwjaarsfeest van de bomen meedoen. U kunt een boom voor ons Israel Today-bos schenken, een wijnstok in onze wijngaard planten, of (bij voorkeur) direct daarnaast een olijfboom in onze nieuwe olijvengaard planten.

Schoolmeisjes bij een boomplantactie (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Een eigen boom hebben is iets heel bijzonders. Ik herinner me nog de tijd dat onze kinderen klein waren en we elk jaar in het kader van de school met boomplantacties hebben meegedaan. Ik moet toegeven dat ik dat een beetje mis. Later heb ik een paar jeugdgroepen uit Duitsland bij het bomen planten begeleid. Dat was altijd een bijzondere belevenis. En het is goed voor Israël, want het land heeft de bomen nodig. ook in de woestijn steeds meer nieuwe bossen.

Het Yatir-bos aan de noordwestelijke rand van de Negev. Het is Israëls grootste bos in de woestijn. (Foto: Avi Deror, Creative Commons)

En dan heeft men bij Tu Bishvat nog iets leuks: men eet gedroogde vruchten! In de supermarkten is het feest natuurlijk al een week of twee eerder begonnen, opdat we niet vergeten gedroogde vruchten voor Toe Bishvat te kopen. Maar zo gaat dat nu eenmaal bij feestdagen, niet alleen hier bij ons. Ook op markten kun je nu aan veel kraampjes deze lekkere gedroogde vruchten krijgen, zoals op de titelfoto van vandaag. Ieder feest heeft zijn eigen lekkernijen.

U ziet het, beste lezers, ik ben al helemaal in feeststemming. Ook mijn collega hier op kantoor had me vanochtend al een gedroogde vijg aangeboden. Ik zal straks eens even over de markt lopen.
En nu wens ik u een prettige dinsdag. Koopt u maar een paar gedroogde vruchten en viert u samen met ons het Nieuwjaarsfeest van de bomen! Is het niet ook eens leuk om de dag zonder politiek en problemen te beginnen? Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.