Kunnen Arabieren trotse Israëli’s zijn?

maandag 29 januari 2018 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische dagblad Israel Hayom vroeg zich af of Arabieren trots kunnen zijn op hun Israëlische burgerschap. Om het antwoord te vinden, gaf de krant het New Wave Research Instituut opdracht tot het houden van een enquête onder Israëlische Arabieren.

Een Arabisch-Israëlische familie geniet van het mooie weer tijdens een wandeling in het Charles Clore Park in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Er werden 426 volwassenen ondervraagd en het resultaat is verrassend. Zestig procent van de ondervraagden zei een ‘zeer trotse’ of ‘tamelijk trotse’ Israëli te zijn. Zevenendertig procent is er ‘niet trots’ op een Israëli te zijn. 82 procent wil niet onder een Palestijnse autoriteit leven. 65 procent geeft aan ‘niet religieus’ te zijn. 46 procent beschouwt zichzelf als ‘Israëlische Arabier’, 42 procent noemt zichzelf een ‘Palestijnse Arabier’.

De meerderheid gelooft dat de Joden een historische band met Israël hebben. De Arabieren staan dus tamelijk sterk achter hun Israëlische vaderland. Joden die veel met Arabieren omgaan, zijn niet verbaasd over de uitkomst van de enquête. Alleen mensen die zich uitsluitend over Israël laten informeren door de internationale media zullen zich verbazen.

Dit artikel verscheen in het januarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.