Groeten uit Israël: Privégesprek publiceren is walgelijk

maandag 29 januari 2018 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Ook gisteravond hebben we bij ons thuis de airco weer aangezet. Om te verwarmen, want het was al een aantal dagen best koud. Minder dan drie maanden geleden hadden we de airco nog aanstaan om te koelen, zo warm was het. Men zegt dat verwarmen met de airco de gunstigste manier is. In onze oude woning in Jeruzalem hadden we nog een verwarming die met een gasboiler werkte. We hadden dan ook altijd meteen heet water, wat heel makkelijk was. In Jeruzalem hebben heel veel woningen een centrale verwarming. In andere delen van het land kent men dat nauwelijks, behalve in het noorden. De winters in Jeruzalem zijn ook duidelijk kouder dan in Modi’in. Daarentegen zijn de zomers er soms ondraaglijk warm. Daarom hebben we juist de airco nodig, die ook goed verwarmt wanneer het nodig is, zoals nu. We zullen wel zien hoe de volgende stroomrekening er uitziet.

Terug naar het weer. De regen lijkt nu wel voorbij te zijn, elke dag zal het wat warmer worden. Donderdag zullen de temperaturen zelfs bovengemiddeld hoog zijn. Voorjaar? Zeker niet, we hebben nog anderhalve maand tot het voorjaar begint, en daar zullen hopelijk nog paar regendagen tussen zitten.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt met hier en daar een regenbui, zonder noemenswaardige temperatuur­verandering. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 17 graden, aan de Dode Zee 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog drie centimeter gestegen en staat nu op 213,98 meter onder de zeespiegel.

De Hermonberg is nu voor bezoekers geopend. U kunt nu dus voor uw skivakantie naar Israël komen. Ook het snowboard wordt steeds geliefder, gisteren op de Hermon (Foto: Basel Awidat/Flash90)

Sara Netanyahu, de vrouw van premier Benjamin Netanyahu, haalt sinds gisteren weer de kranten­koppen. Het nieuwsportaal Walla publiceerde een opname uit het jaar 2009 (ja, u leest het goed: 2009) van een telefoongesprek van Sara Netanyahu met een adviseur van de familie Netanyahu. Dat ging over een klein krantenartikel, waarin niet werd vermeld dat Sarah Netanyahu van beroep psychologe is. En juist daartegen maakte zij in dat gesprek bezwaar, en verloor daarbij haar zelfbeheersing. Hier eerst de opname, die meteen het onderwerp van de dag werd:

U bent vast net zo geschokt als ik gisteren was, toen ik deze opname voor het eerst hoorde. Ik moet toegeven dat ik een glimlach ook niet kon onderdrukken. Maar later vond ik het helemaal niet meer zo amusant. De opname is meer dan acht jaar oud, hij is heimelijk gemaakt en nu na al die jaren ergens uit een kelder opgeduikeld. Waarom?

Natuurlijk had Sarah Netanyahu zich als vrouw van de premier, als publiek persoon, moeten beheersen; alle ogen zijn toch altijd al op het echtpaar Netanyahu gericht. Degene die beslist heeft om deze opname te publiceren, kan eigenlijk niets goeds in de zin hebben gehad. Iedereen heeft wel eens een slecht moment. Heeft ieder van ons niet wel eens een woede-uitbarsting gehad en met stemverheffing gesproken? Er zijn veel mensen die alles proberen om premier Netanyahu te vloeren, en daarvoor schijnen alle middelen toegestaan te zijn.

De familie Netanyahu zei later dat het afgelopen moest zijn met die stiekeme opnames en het indringen in de privésfeer, alleen om gezin door het slijk te halen. Sarah Netanyahu steekt heel veel tijd in haar beroep als opvoedings­psychologe, om kinderen en hun gezinnen te helpen.

Ik dacht dat we echt wel belangrijker dingen hadden om ons mee bezig houden dan deze al bijna hysterische bemoeienis met de familie Netanyahu. Daarbij heb ik het niet over het onderzoek in verband met de beschuldigingen van corruptie, dat is wat anders. Maar de publicatie van deze geheime opnames van meer dan acht jaar geleden is alleen maar hatelijk, nietwaar? We zouden allemaal wat netter met elkaar om moeten gaan.

En nu wens ik u een prettige en rustige maandag, een goede start voor de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.