Geweld tegen nonnen in Bethlehem, de media zwijgen

zondag 28 januari 2018 |  Ryan Jones
Elke Israëlische kleinigheid tegen christenen, echt of verondersteld, haalt internationaal de krantenkoppen. Het is natuurlijk iets anders, wanneer zoiets in de Palestijnse gebieden gebeurt, zoals nu speelt in een klooster in Bethlehem.

Afbeelding: illustratie. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Denk bijvoorbeeld aan de incidenten met antichristelijke graffiti, die in Jeruzalem door een handvol radicaal-Joodse jongeren op kerken werden gespoten. Hoe verontrustend die incidenten ook waren, er werd geen echte schade aangericht, en zowel de autoriteiten als de plaatselijke Joodse gemeenschap stonden snel achter de beschadigde kerken. En toch schreven de media ten onrechte, dat christenen niet welkom zijn in Israël en het land zelfs vijandig is tegenover christenen.

Het is dus erg vreemd, dat een veel ernstiger proces tegen christelijke nonnen in het nabijgelegen Bethlehem alleen maar genegeerd wordt.

Middle East Concern, een van de weinige organisaties die bereid is de benarde situatie van christenen die onder de Palestijnse Autoriteit leven, bekend te maken, meldt dat delen van het Koptisch klooster Sint Maria in Bethlehem onrechtmatig zijn overgenomen door een plaatselijke moslimfamilie, en dat de nonnen die daar wonen routinematig blootstaan aan lichamelijk geweld.

De zusters Maria en Esther hebben officiële klachten ingediend tegen de familie Mahatna, maar de rechtbanken van de Palestijnse Autoriteit hebben geen echte actie ondernomen.

Het klooster blijft gedeeltelijk bezet, ondanks het feit dat de nonnen hun eerste klacht al in april 2017 hebben ingediend, toen een vrouwelijk lid van de moslimfamilie, Rania Mahatna, zuster Maria mishandelde en schade aanrichtte.

Toen de nonnen op weg waren naar het politiebureau om die eerste klacht in te dienen, deed zich een tweede groot incident voor. Rania's broer Rami stopte samen met een bende vrienden de auto van de nonnen en viel hem aan met ijzeren staven. Een politieagent, die getuige was van deze aanval, zou later zijn getuigenis hebben veranderd toen hij in de rechtbank werd ondervraagd.

De nonnen en hun advocaat geloven dat de familie Mahatna relaties heeft binnen de Palestijnse Autoriteit, die ze gebruiken om juridische stappen in deze zaak te belemmeren.

Dit is geen op zichzelf staand geval. Maar omdat Israël en de Joden er niet bij betrokken zijn, krijgt het weinig of geen aandacht. Er aandacht aan schenken zou gewoon niet passen in het verhaal dat Israël achter alle ellende van de lokale christelijke bevolking staat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.