Groeten uit Israël: Hoera, regen, graag nog veel meer

zondag 28 januari 2018 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Wat een weekeinde. Zoveel regen in één keer hebben we lang niet meer gehad. Alleen al vrijdag regende het bij ons in Modi’in zes uur lang ononderbroken en heel hard, met emmers tegelijk. Het was werkelijk enorm hoeveel water er uit de wolken kwam. Gisteren werd de regen al wat zwakker, en vandaag is de zon weer doorgebroken. Er zit zelfs al wat blauw in de lucht.

De storm is voorbij, de komende dagen zullen de temperaturen weer gaan stijgen. Vanaf woensdag zou het weer zonnig en aangenaam worden. Hoe hard we de regen ook nodig hebben, een kleine pauze kan ik nu ook echt gebruiken.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een lichte temperatuurstijging. Mogelijk lichte regen in het noorden en midden van het land. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 15 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 17 graden, aan de Dode Zee 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 19 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde elf(!) centimeter gestegen en staat nu op 214,01 meter onder de zeespiegel.

Hoe indrukwekkend de stijging van het waterpeil in het Meer van Galilea ook is, er ontbreekt nog steeds heel veel water. Het waterbedrijf verklaarde dat we nog minstens 30 regendagen nodig hebben om aan de hoeveelheid regen van het afgelopen jaar te komen, waarin het ook niet genoeg geregend had. De natuurlijke watervoorraden van het land staan nog steeds op hun laagste niveau sinds tien jaar. Er is nog steeds een tekort van een miljard kubieke meter water. Volgens de voorspellingen zou de situatie dit jaar nog slechter worden. Dat klinkt nu allemaal heel negatief. Toch geloof ik dat we heel dankbaar moeten zijn voor deze enorme regenbuien, want zonder hen zou het nog slechter geweest zijn.

Het heeft dit weekeinde gesneeuwd op de Golan hoogvlakte en in de hooggelegen gebieden van Galilea heeft. Het sneeuwlandschap, zoals op de titelfoto van vandaag uit Safed, zag er werkelijk prachtig uit. Veel mensen zijn dan ook ondanks de regen niet thuis gebleven en zijn naar het noorden getrokken om wat van de sneeuw te beleven. Waar sneeuw ligt, kan het ook glad worden, dat mag men nooit vergeten.

Sneeuw in Safed (Tzefat). Je moet goed voorbereid naar de sneeuw rijden, anders wordt het glibberen.

De berg Hermon is nu weer open voor bezoekers, ook skiën is nu eindelijk mogelijk.

Iedereen praat sinds gisteren in de media over Polen en de nieuwe wet die – uitgerekend gisteren, op de internationale herdenkingsdag van de Holocaust – door het Poolse parlement werd aangenomen. Deze nieuwe wet verbiedt om Polen te noemen in relatie met de Holocaust. Wat smakeloos, was de eerste gedachte die in mij opkwam, waarom juist nu zo’n wet? Maar voordat men tot snelle conclusies komt, zou men die wet misschien eerst eens wat nauwkeuriger moeten bestuderen. Want we weten toch allemaal wie er voor de Holocaust verantwoordelijk is. Meer daarover in onze nieuwsberichten.

Nu wens ik u nog een prettige en rustige verkwikkende zondag. Bij ons op de redactie wordt alweer aan het volgende nummer van Israel Today gewerkt. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.