Minachting bij VS voor Palestijnse oproep aan Europa

donderdag 25 januari 2018 |  Ryan Jones
Het Witte Huis was niet zo onder de indruk van de woedeaanval van de Palestijnse leiders na president Trump's erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. En de Amerikanen hadden ronduit minachting toen de Palestijnen vervolgens huilend naar Europa gingen en probeerden Trump uit het vredesproces in het Midden-Oosten te verwijderen.

President Machmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit was deze week in Brussel en probeerde de Europese Unie ervan te overtuigen, de Verenigde Staten te vervangen als de belangrijkste bemiddelaar in het vredesproces. Abbas benadrukte dat de Palestijnen, na Trump's verklaring over Jeruzalem, niet langer de Amerikaanse leiders zullen accepteren bij het zoeken naar een oplossing voor het conflict.

Maar de Europeanen hadden een koude douche voor de ambities van Abbas. Hoewel de EU wel begrip had voor de Palestijnse boosheid op Trump, die Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkende, verklaarden zij niettemin dat er zonder Amerikaanse betrokkenheid geen allesomvattende overeenkomst kon worden bereikt.
'Geen enkele inspanning zal de twee partijen ooit aan de [onderhandelings]tafel brengen als het internationale multilaterale kader niet de Verenigde Staten omvat,' aldus Federica Mogherini, hoofd buitenlands beleid van de EU.

Een dag later kon een ambtenaar van het Witte Huis, die met verslaggevers over de kwestie sprak, zijn minachting voor het gedrag van het Palestijnse leiderschap nauwelijks verbergen. De ambtenaar merkte op dat ondanks de frustratie van de Europese naties zelf over het standpunt van Trump, 'zij allemaal met de VS willen samenwerken, ondanks de Palestijnse reactie.'
Wat betreft Ramallah's nieuwe vijandigheid tegen Amerika, zei de ambtenaar ook 'eerlijk gezegd geloof ik niet, dat de Palestijnen geloven dat de VS in dit proces kunnen worden vervangen.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.