Groeten uit Israël: Is dit Venetië? Mis, dit is Bnei Barak

donderdag 25 januari 2018 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Het regende, en hoe! Vannacht regende het zo hard als ik het al lange tijd niet meer heb gezien. Het klonk alsof ik de douche had laten lopen. Urenlang, tot in de vroege ochtend. Toen nam de regen een koste pauze, zelfs de zon keek korte tijd door het wolkendek heen. Mijn rit naar Jeruzalem verliep vlekkeloos, zonder regen. Ook nu is het nog droog. Nu wachten de Jeruzalemmers op morgen, want het zou nog kouder worden, en misschien, maar slechts heel misschien, zullen we morgen een paar sneeuwvlokken zien.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Hier en daar een regenbui van het noorden tot aan het noorden van de Negev, begeleid door onweersbuien. Aan de kust gevaar voor overstromingen. In het noorden hier en daar mogelijk onweer. In het zuiden hier en daar mogelijk een regenbui. Op de berg Hermon sneeuwt het. Duidelijk koeler dan gisteren.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 9 graden, Tel Aviv 15 graden, Haifa 12 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 16 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer anderhalve centimeter gestegen en staat nu op 214,17 meter onder de zeespiegel.

Alleen in Tel Aviv is vanochtend 50 millimeter regen gevallen. Straten moesten tijdelijk worden afgesloten. Via internet werden indrukwekkende foto’s verspreid, straten veranderden in snelstromende rivieren.

De boulevard in Tel Aviv is in een rivier veranderd.

In de stad Cholon: de bus in het water, het water in de bus

Venetië?... – mis, dit is Bnei Barak, vanochtend vroeg

Zeer zware regen in Tel Aviv, vanochtend vroeg

Dit weekeinde zullen we dus veel over het weer praten. Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gestegen. Dat is goed, maar nog lang niet genoeg. We hebben nog heel veel water nodig. We hebben zelfs steeds meer nodig. Vanmorgen vroeg las ik op de nieuwssite van Ynet dat er in het jaar 2017 een nieuw record werd gevestigd met betrekking tot het waterverbruik in Israël. 1,65 miljard kubieke meter werd het afgelopen jaar gebruikt. Het gaat daarbij om een stijging van 5,2% in de landbouw en 1,6% in particuliere huishoudingen ten opzichte van het jaar daarvoor, dat als ‘droog jaar’ was geclassificeerd. Het regent dus steeds minder, en tegelijkertijd stijgt de vraag naar water. Dat is een probleem.

Ook de zware regens die we nu hebben, zijn momenteel slechts een druppel op een gloeiende plaat. De waterautoriteit werkt momenteel aan een nieuwe campagne die de burgers oproept om meer water te besparen. Het meest dringend is het water nodig voor de landbouw, want steeds meer huishoudingen – ook wij in Modi’in – krijgen drinkwater uit zeewater­ontziltings­installaties. Dat klinkt alsof men het probleem heeft opgelost, maar deze installaties verbruiken enorm veel energie, wat ook niet optimaal is. Ik ben er zeker van dat Israël nieuwe technologieën voor waterwinning zal ontwikkelen. Er is immers al een techniek van het Israëlische bedrijf WaterGen, dat water uit de lucht wint.

Laten we hopen dat het nog veel meer zal regenen. De maand januari heeft ons tot nog toe niet teleurgesteld. En nu wens ik u een prettige donderdag Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.