Muezzin-wetsontwerp zal verder worden behandeld

woensdag 24 januari 2018 |  Redactie Israel Today
Herinnert u zich de zogenaamde muezzin-wet? Het wetsontwerp, dat in maart 2017 in eerste lezing door de Knesset is goedgekeurd, heeft tot doel het gebruik van luidsprekers in moskeeën te beperken, met name op momenten van dag, waarop het storend kan zijn voor de burgers.

Afbeelding: Een moskee in Akko (Archieffoto: Nati Shohat/Flash90)

Tot nu toe had de Knesset zich niet meer beziggehouden met de wet, die natuurlijk scherp werd bekritiseerd door moslims. Nu wil de regeringscoalitie de behandeling van de wet voortzetten. Er zijn twee versies, waarvan er één afkomstig is van de voormalige coalitieleider David Bitan (Likoed) en knessetlid Motto Yogev (Het Joodse Huis). In deze versie staat dat het gebruik van luidsprekers in gebedshuizen tussen 23 en 7 uur verboden is en ook dat het volume op andere momenten begrensd moet blijven.

Een tweede versie van de wet is afkomstig van knessetlid Robert Ilagov (Israël Ons Huis). Deze verbiedt het gebruik van luidsprekers in religieuze gebouwen en legt een boete op van ₪ 5.000 tot 10.000 (€ 1200 tot 2400).

Voordat de Muezzin-wet verder kan worden behandeld, moet van de twee versies een enkel wetsvoorstel worden gemaakt. Dit voorstel moet ook door het Comité van Ministers worden goedgekeurd voordat het aan de Knesset kan worden voorgelegd.

De Arabische leden van de Knesset hebben dit wetsvoorstel al in 2016 zwaar bekritiseerd. Achmed Tibi van de Gezamenlijke Arabische Lijst riep de Arabische burgers op deze wet niet na te leven, mocht deze worden aangenomen. De Palestijnse leider Machmoud Abbas waarschuwde dat de wet de regio naar een ramp zou leiden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.