Groeten uit Israël: Is het in Zweden echt zo veel beter?

woensdag 24 januari 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Ik zal het wel aan Mike Pence te danken hebben dat ik gisteren zo vlot thuiskwam. Ik was speciaal met de auto gekomen, om op ieder moment gereed te zijn om nog voor de afsluiting van snelweg 1 naar huis te kunnen rijden. Terwijl de Amerikaanse vicepresident nog bij de Klaagmuur was, verliet ik het redactiegebouw iets vroeger dan anders. Toen ik dan Jeruzalem uitreed, stonden op alle kruisingen politieagenten, om op een signaal de wegen voor het normale verkeer af te sluiten, zodat de colonne van Mike Pence naar de luchthaven kan rijden. Er waren al veel minder auto’s op de weg dan anders, want de navigatie-app Waze had al gewezen op de afsluiting van snelweg 1. Daardoor had ik alle ruimte, zodat ik na slechts 25 minuten rijden reeds thuis aankwam. Hartelijk dank, meneer de vicepresident!

En dan nu het weer. De komende dagen zullen weer winters worden, met regen en onweer. Ook zou het duidelijk koeler worden. Voor vrijdag heeft men zelfs de kans op enkele sneeuwvlokken hier in Jeruzalem in het vooruitzicht gesteld. Maar zeker is dat natuurlijk niet. Op de Hermonberg en de bergtoppen in het noorden zal het heel zeker gaan sneeuwen. Deze maand januari was echt een goede maand voor wat betreft de regen. Ga zo door.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Hier en daar een regenbui in het noorden en midden van het land. In het noorden mogelijk hier en daar onweer. Geen grote veranderingen van de temperatuur, deze blijft voor het jaargetijde te laag De komende nacht regenbuien vanuit het noorden tot aan de noordelijke Negev, begeleid door onweersbuien. Op de berg Hermon gaat het sneeuwen.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 16 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 16 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 214,185 meter onder de zeespiegel.

Wat krijgt een gezin in Zweden dat wij niet krijgen, zo heet een interessante serie van reportages, uitgezonden door kanaal 12 en 13 (het vroegere kanaal 2). Men liet zien hoe de Staat in Zweden zorgt voor de gezinnen. Het gezin komt daar op de eerste plaats en krijgt veel sociale voorzieningen. School en kleuterschool zijn gratis, en ook het eten voor de schoolkinderen is gratis. De ouders hoeven nog niet eens voor schoolboeken of pennen en potloden te betalen. Medische zorg voor kinderen is geheel gratis. De ouders hebben heel lang moederschaps- en ook vaderschapsverlof. Een vader kan een heel jaar thuis zijn om er voor het pasgeboren kind te zijn.

Promovideo voor de reportagereeks van de Israëlische tv over het leven in Zweden.

Gisteren werd in de reportage een Israëli voorgesteld de al 13 jaar in Zweden woont. Hij is gehuwd met een Zweedse. Hij legde uit dat alles veel gemakkelijker is, de Staat geeft het gezin een gevoel van veiligheid.
Hier in Israël kunnen we alleen jaloers naar Zweden kijken. Toen onze kinderen op hun derde jaar naar de kleuteropvang moesten, moesten we flink dokken. Pas vanaf hun vierde jaar hoefden we duidelijk minder te betalen. Inmiddels komt Israël de ouders tegemoet, de kleuteropvang is vanaf 3 jaar gratis. Maar voor de scholen moeten we nog steeds behoorlijk veel betalen. Niets is gratis, schoolreisjes, materiaal, bijzondere cursussen, en de schoolboeken. Ook al stelt de school ze beschikbaar, men moet er toch nog een flink bedrag voor betalen.
Wij Israëli's hebben ook veel minder vakantiedagen, die meestal ook niet op de schoolvakanties zijn afgestemd. In Zweden, zo berichtte de reportage, moet de kleuteropvang ook ’s zomers open zijn als een gezin daar behoefte aan heeft. Toen werd een school voorgesteld waar 100 leerkrachten verantwoordelijk zijn voor 700 scholieren. Dat is nier bij ons in Israël ondenkbaar.

Bij ons zijn de schoolklassen iets voller dan in Zweden, maar het niettemin leuk. (Foto; Moshe Shai/Flash90)

Een heel duur land
Natuurlijk moeten deze zaken ook in Zweden op de een of andere manier worden gefinancierd. Daarom betalen de Zweden veel meer belasting dan wij. Gemiddeld betalen zij 42% belastingen, tegenover de ongeveer 22% hier bij ons. En Zweden heeft ook geen grote uitgaven voor de veiligheid. Zo kunnen belastinggelden natuurlijk gemakkelijker voor sociale uitkeringen worden uitgegeven.

Toch zou men ook bij ons wat kunnen veranderen. Er is al wat verbeterd de afgelopen jaren, zoals bijvoorbeeld gratis tandheelkunde voor kinderen, en het spaarprogramma van de regering voor ieder kind. Maar wij betalen nog steeds veel te veel voor alles. Levensmiddelen, elektriciteit, school, universiteit, het is allemaal veel te duur. Moet ik nu jaloers zijn op Zweden? Misschien een beetje, maar ondanks alles woon ik liever hier in Israël. Ook al klagen we vaak over de hoge prijzen, hier is ons thuis en hier horen wij. Hier kan ik met mijn gezin een Joods leven leiden, zonder me te moeten verbergen.

En nu wens ik u een prachtige en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.