Palestijnse christenen verwijten Pence pro-Israël geloof

dinsdag 23 januari 2018 |  Redactie Israel Today
De Amerikaanse vicepresident Mike Pence wordt sterk gesteund door de evangelisch-christelijke gemeenschap, maar sommige Palestijnse christenen noemen zijn ideologie 'ziekelijk'. Zij zeggen dat het evangelische christendom van de vicepresident, met zijn hartstochtelijke omhelzing van het moderne Israël als de vervulling van de Bijbelse profetie, medeleven en gerechtigheid van het geloof mist.

Afbeelding: De Amerikaanse vicepresident Mike Pence werd gisteren door premier Benjamin Netanyahu in zijn ambtswoning ontvangen. (Foto: Haim Zach/GPO)

Mike Pence - volgens zijn eigen definitie 'een christen, een conservatief, een Republikein, in die volgorde' - noemt zijn geloofsovertuiging als de bron van zijn onwrikbare steun voor Israël. Daarom wordt hij gekoesterd door zogenaamde christen-zionisten, die geloven dat de oprichting van de Staat Israël het bewijs is dat God zijn beloften nakomt en een stap zet naar de tweede komst van Christus. In een toespraak voor Christians United for Israel, een invloedrijke organisatie van de Texaanse voorganger John Hagee, sprak Pence soortgelijke opvattingen uit: 'Hoewel Israël door mensenhanden is gebouwd, is het onmogelijk om niet te noemen dat achter zijn geschiedenis de hand van de hemel schuilgaat.'

De Palestijnse christenen verwerpen deze christen-zionistische opvattingen als een ontkenning van Jezus' leerstellingen.
'Voor mij is het een zieke ideologie', zei Munib Younan, de onlangs gepensioneerde bisschop van de kleine Evangelisch-Lutherse kerk in Jordanië en het Heilig Land en voormalig president van de Lutherse Wereldfederatie, een koepel voor kerken met miljoenen gelovigen.

'Als ik zeg dat Jezus liefde is, willen ze dat mijn Jezus een politieke Jezus is', zei Younan (67), een in Jeruzalem geboren Palestijn, in een interview in zijn kerk. Hij zei ook dat hij voorstander is van een oplossing voor het conflict met Israël, waaronder de oprichting van een Palestijnse Staat in de gebieden die Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 heeft veroverd. Hij zei dat Jeruzalem door christenen, moslims en Joden moet worden gedeeld. Een vredesakkoord zou de veiligheid van Israël vergroten. Israël daarentegen beschouwt Jeruzalem als de ondeelbare en eeuwige hoofdstad van het Joodse volk.

Pence zei maandag, dat de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël 'de enige echte basis voor een rechtvaardige en duurzame vrede' is. Hij zei ook dat hij voorstander is van een tweestatenoplossing, ooit een van de pijlers van het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid; president Donald Trump is daarvoor, 'als beide partijen het daarover eens zijn'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.