Groeten uit Israël: Vreemde reacties op bezoek Pence

dinsdag 23 januari 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vannacht ben ik van de zware regen wakker geworden, de wind rukte aan de rolluiken. Vanochtend vroeg heb ik, goed toegerust, dus met paraplu, het huis verlaten en de auto genomen. Dat heb ik niet alleen vanwege het weer gedaan, maar vanwege het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence. Hij zal namelijk vanmiddag naar de luchthaven rijden, en daarvoor zal snelweg 1 volledig worden afgesloten. Dan wil ik niet op het openbaar vervoer vertrouwen. Met de auto kan ik altijd, en hopelijk ook op tijd, de stad ontvluchten en een mogelijk verkeerschaos vóór zijn.

Zoals gezegd, de regen is er weer, en hij zal tot de shabbat bij ons blijven. Vanaf donderdag zou het pas echt goed worden, men heeft ons regen en onweer beloofd van het noorden tot aan de noordelijke Negev. En ons Meer van Galilea is dankbaar.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Hier en daar een regenbui met onweer in het noorden en midden van het land. Lichte regen in de noordelijke Negev. Harde wind. Overstromingsgevaar voor in de oostelijke wadi’s.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gestegen en staat nu op 214,19 meter onder de zeespiegel.

De toespraak van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, gisteren in de Knesset begon ook stormachtig. Hij was net begonnen met spreken toen de afgevaardigden van de Gemeenschappelijke Arabische Lijst opstonden en plakkaten omhoog hielden met de tekst 'Jeruzalem – de hoofdstad van Palestina'. Vervolgens werden ze door de ordebewakers met geweld de zaal uit gezet. Mike Pence reageerde met een glimlach en prees Israël voor zijn 'levendige democratie'.

'Levendige democratie' – Arabische afgevaardigden protesteren in de Knesset (Foto: Gil Yochanan/POOL)

Ik vraag me alleen af hoe het mogelijk is dat afgevaardigden in de Israëlische Knesset zich tegen de Staat kunnen keren. De taak van de afgevaardigden is toch om de belangen van hun kiezers, de burgers van de Staat Israël, te vertegenwoordigen. De Arabische afgevaardigden zouden zich om het welzijn van de Arabieren moeten bekommeren, en niet protesteren tegen de Staat, die hen alle rechten van een Israëlische staatsburger garandeert. Als hen dat niet bevalt, waarom gaan ze dan niet naar Gaza? vraag ik me af. Hamas heeft de afgevaardigden overigens geprezen voor hun protest.

Een afgevaardigde die zich tegen zijn land opstelt heeft in de Knesset niets te zoeken. Ik klink nu misschien erg radicaal, maar zo ervaar ik dat wat er gisteren is gebeurd. De Arabische afgevaardigden hadden de toespraak van Mike Pence moeten aanhoren. Daarna hadden ze er dan kritiek op kunnen uiten, in het kader van het parlementaire debat. Maar gisteren zochten ze alleen de provocatie. Op Pence schijnt dit protest helemaal geen indruk te hebben gemaakt. Wat willen de Arabische afgevaardigden er dan mee bereiken? Een vrede? Beslist niet op die manier.

Nu ik me toch al erger, beste lezers, heb ik nog iets waaraan ik me gisteren zeer heb geërgerd. Het bezoek van Mike Pence stond gisteren in alle kranten in de koppen, op de voorpagina. Alle kranten? Niet dus. Wie gisteren de krant Ha'aretz opensloeg, moest lang zoeken tot hij het bericht van de aankomst van de Amerikaanse vicepresident vond. Die stond namelijk pas op bladzijde 4! Dat heeft ook de minister van toerisme Yariv Levin zeer verbaasd. Hij had Mike Pence zondag op de luchthaven ontvangen.

Minister Yariv Levin van Tourisme zocht gisteren naar het artikel over de ontvangst van de Amerikaanse vicepresident. Maar in de krant Ha'aretz schijnt dat niet op de voorpagina te horen, maar pas op pagina 4.

De illegale vluchtelingen, de Turkse opmars in Syrië of de ontcijfering van een boekrol zijn zeker allemaal belangrijker nieuws dan het bezoek van de vicepresident van de Verenigde Staten, zei de minister. Het verspreiden van hun linkse en antizionistische agenda vindt de krant blijkbaar het belangrijkst.

Vaak krijg je bij kiosken de krant Ha'aretz als proefabonnement aangeboden, en zelfs een maand lang gratis. Ik loop er altijd in een grote boog omheen. Die zou ik net nog gemist hebben, zei ik ook eens tegen iemand die me een krant in de hand wilde duwen. Wat wel jammer is, is het feit dat deze krant bijvoorbeeld op het gebied van cultureel nieuws niet eens zo slecht is. Maar nee, ik moet hem niet.

Morgen zal ik mijn best doen om me niet te ergeren en wat aardigs te schrijven. Buiten is de lucht grauw, zo meteen gaat het weer regenen. Veel wegen in Jeruzalem zullen nog tot in de middag afgesloten zijn. Dan kan het alledaagse leven weer beginnen. Ik wens u een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.