Uit basalt gehouwen leeuwin opgegraven

maandag 22 januari 2018 |  Nettanell Doron
Archeologen hebben bij Tel el Araj het reliëf gevonden van een leeuwin, gebeiteld uit een 600 kilo zwaar rotsblok van basalt. Het kan goed zijn dat de vindplaats het Bijbelse Betsaïda in Galilea is geweest. Mordechai Aviam van het Academisch College Kinneret in Galilea zegt: ‘Vermoedelijk is de leeuwin gemaakt tussen de 4e en 6e eeuw n. Chr.’

‘Zing nu over de vorsten van Israël dit klaaglied: Eens was je moeder een krachtige leeuwin! Door leeuwen omringt bracht ze haar welpen groot’ (Ezechiël 19).

Het basaltblok is met een hijskraan naar boven gehaald. Het reliëf is goed bewaard gebleven. De kop van de leeuwin is driedimensionaal gemaakt, maar het lijf meer als een reliëf. De leeuwin is volledig uitgebeeld: korte manen, scheurkiezen, tong die naar buiten hangt, en zelfs een staart.

Heeft een leeuwin dan manen? Op de vraag hoe Aviam weet dat het om een leeuwin gaat en niet om een leeuw, zegt hij dat de kunstenaars in die tijd gewoon waren om bij een leeuw altijd de geslachtsorganen af te beelden. Omdat die hier ontbreken, moet het wel een leeuwin zijn, met manen, maar ze zijn in ieder geval klein uitgevallen.

De volgende vraag is wie deze leeuwin heeft uitgebeiteld: een christen, een heiden of een Jood? Aviam denkt dat de oorsprong van dit reliëf Joods is. Maar het beeld is kortgeleden gevonden, en het is nog te vroeg om dat te kunnen vaststellen. In ieder geval zijn in de zomer van 2016 in Tel el Araj de ruïnes van een Joods dorp uit de tijd van de Tweede Tempel gevonden. Het Jodendom is rijk aan leeuwensymboliek. In oude synagoges op de Golanhoogvlakte en in Galilea kom je vaak afbeeldingen van leeuwen tegen. ‘

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het januarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.