Geschil om winkelsluiting op shabbat gaat verder

zondag 21 januari 2018 |  Dov Eilon
Sinds de goedkeuring van de zogenaamde Supermarktwet, die de minister van Binnenlandse Zaken toestaat om stedelijk verordeningen voor het openen van winkels op de shabbat ongeldig te verklaren, is de strijd om de shabbat opnieuw ontvlamd.

Nog maar een week geleden stelde minister van Binnenlandse Zaken Ariel Deri gerust, toen hij zei dat hij de nieuwe wet niet zou toepassen, hij zou hem niet nodig hebben. De steden zouden zelf moeten beslissen wat voor hen goed is. Toch kregen veel winkels in het winkelcentrum Big in Ashdod op shabbat een week geleden bezoek van stedelijke inspecteurs. Zij deelden bekeuringen uit aan de winkels vanwege 'opening op de wettelijke rustdag'.

Een week geleden demonstreerden in de stad Ashdod op de shabbat al ongeveer 2500 burgers tegen de boete voor winkels in hun stad die op de Shabbat geopend waren.
Gisteravond kwamen weer 2500 mensen naar het winkelcentrum Big om te protesteren tegen de nieuwe wet (video). 'Het is hier niet de Middeleeuwen,' stond op een van de borden. Een ander bord vroeg of dit 'een vrij volk in ons land' betekende en vroeg 'een einde te maken aan de religieus-orthodoxe dwang'. Op bovenstaande foto houden Russische immigranten borden omhoog met de tekst 'Vrij Israël'

Terwijl een week geleden alleen de burgers van Ashdod de straat op gingen, was er gisteren al steun van enkele politici. Allereerst minister van Defensie Avigdor Lieberman, die naar Ashdod ging om de burgers te steunen in hun strijd tegen de wet. Lieberman heeft zich bij de stemming in de Knesset natuurlijk ook uitgesproken tegen de 'supermarktwet'. 'Wie gelooft dat de supermarktwet geen gevolgen heeft, vergist zich en misleidt anderen,' zei hij. 'Helaas is de wet van groot belang en dat zien we hier in Ashdod.'

'Tot nu toe woonde men in Ashdod harmonieus samen, maar nu is de stad verdeeld en ik hoop, dat dit niet ook in andere steden zal gebeuren. De verdeeldheid is nadelig voor de nationale kracht. Net zoals ik de mensen die op de shabbatochtend naar de synagoge gaan respecteer, verwacht ik dat ook dat mensen, die op shabbatochtend een kopje koffie willen drinken met vrienden, gerespecteerd worden', aldus Lieberman.

Minister van Binnenlandse Zaken Arie Deri was allesbehalve blij met het bezoek van Lieberman. 'Ik ben wel klaar met Lieberman,' zou hij gisteravond na het einde van de shabbat hebben gezegd. Dit is een overschrijding van de rode lijn. Lieberman zou de Shabbat met voeten treden.

Arie Deri en Avigdor Lieberman in betere dagen (foto: Hadas Parush/Flash90)

De coalitiepartij Jahoedat HaTorah (Verenigd Torah Jodendom) eiste dat premier Benjamin Netanyahu Avigdor Lieberman waarschuwde. Hij zou de shabbat publiekelijk hebben beledigd.

Yair Lapid, voorzitter van de Yesh-Atid-partij, kwam ook met leden van zijn fractie naar Ashdod om de demonstranten te steunen en de situatie te gebruiken voor de volgende verkiezingscampagne. ''We zijn gekomen, omdat de beledigende supermarktwet moet verdwijnen', zei hij tegen de demonstranten. 'Als we bij de volgende verkiezingen winnen, zullen we deze wet weer afschaffen, omdat religieuze dwang de Staat Israël niet kan leiden. Ook ik heb ook een shabbat, een shabbatstafel, maar ze moeten niet naar ons toe komen om ons te vertellen hoe we onze shabbat vorm moeten geven. Niemand vertelt ons hoe we ons leven leven, wat voor Joden we moeten zijn.

Yair Lapid in Ashdod (foto: Flash90)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.