Geschillen Israël en Jordanië opgelost, met dank aan VS

zondag 21 januari 2018 |  Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu heeft de Verenigde Staten zaterdagavond bedankte voor hun inspanningen om een einde te maken aan de crisis tussen Israël en Jordanië. De crisis was het gevolg van een incident in juli jongstleden op het terrein van de Israëlische ambassade in Amman.

Een 17 jarige Jordaniër die meubels had geleverd viel een Israëlische diplomaat aan met een schroevendraaier en verwondde hem. De Israëlische bewaker opende vervolgens het vuur en doodde niet alleen de aanvaller maar ook de eigenaar van de woning.

Jordanië had verzocht om uitlevering van de bewaker en liet het aan zijn autoriteiten over te laten om het incident te onderzoeken. Maar de bewaker geniet immuniteit als diplomaat. Toen premier Netanyahu hem in Jeruzalem met open armen ontving, bereikten de betrekkingen tussen Jordanië en Israël een dieptepunt.

De video die de Jordaniërs irriteerde: Netanyahu ontvangt de Israëlische ambassadeur en de bewaker.

Als onderdeel van de nu bereikte overeenkomst heeft Israël zich ertoe verplicht het incident verder te onderzoeken. Israël heeft het incident ook formeel betreurd en zal de families van de slachtoffers financieel schadeloos stellen. Volgens berichten zouden zij de Israëlische verontschuldigingen en vergoedingen hebben aanvaard.

Bij de onderhandelingen over een oplossing van de crisis hebben beide landen ook een ander geschil beslecht. Het ging om het doden van een Jordaanse rechter die in 2014 bij een grensovergang met de Westbank Israëlische soldaten probeerde aan te vallen. Na de aanvalspoging van de Jordaniër openden de soldaten het vuur, waardoor de aanvaller om het leven kwam. Ook in dit geval verontschuldigde Israël zich en zal zijn familie financieel compenseren.

'Premier Benjamin Netanyhahu spreekt zijn waadering uit voor Jarek Kushner en Jason Greenblatt voor de inspanningen die zij achter de schermen hebben geleverd, die hielpen een einde aan de crisis met Jordanië te maken' maakte het bureau van de premier op het officiële Twitter-account bekend.

Netanyahu maakte dit weekend duidelijk dat Israël zijn spijt uitsprak voor het incident in de ambassade, maar zich daarvoor niet verontschuldigde.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.