Weer discussie over verplaatsing van ambassade VS

vrijdag 19 januari 2018 |  Redactie Israel Today
De discussie over de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem gaat maar door. Nadat president Trump op 6 december Jeruzalem erkende als hoofdstad van Israël, bekoelde zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson de vreugde met de opmerking, dat het wel drie jaar zou duren om een nieuwe ambassade in Jeruzalem te bouwen.

Afbeelding: Vorig jaar heeft Netanyahu een ontmoeting gehad met de Amerikaanse ambassadeur David Friedman in Jeruzalem. (Foto: Matty Stern/VS Ambassade Tel Aviv)

Woensdag vertelde premier Benjamin Netanyahu met een glimlach, dat de ambassade binnen een jaar zou verhuizen. 'Het enige wat we nodig hebben is het grote gebouw van het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem tot ambassade te verklaren.'

Een dag later leek de Amerikaanse president Donald Trump overrompeld door de opmerking van Netanyahu, en zei hij dat de ambassade niet zo snel kon worden verplaatst. 'We hebben het hier over verschillende scenario's - ik bedoel natuurlijk dat dit van tijdelijke aard zou zijn. Daar kijken we niet echt naar. Dat betekent nee,' reageerde Trump.

Maar nu citeren twee van de grootste en meest gerespecteerde Amerikaanse kranten - The New York Times en de Wall Street Journal - overheids­functionarissen die zeggen dat de Amerikaanse ambassade eind 2019 officieel gevestigd zal zijn in Jeruzalem. Dit zou worden bereikt door de renovatie van een bestaand Amerikaans consulaatsgebouw in de Jeruzalemse wijk Arnona, in plaats van de bouw van een nieuwe ambassade.

Het complex in Arnona is relatief nieuw, maar moet opnieuw worden ingericht voor de Amerikaanse ambassadeur en de verschillende geclassificeerde operaties die plaatsvinden in een ambassade. Dit zal de VS veel geld besparen en ervoor zorgen dat de Amerikaanse ambassadeur David Friedman volgend jaar vanuit het Jeruzalemse gebouw kan gaan werken.

Of deze nieuwste berichten juist zijn, valt nog af te wachten. Maar binnen afzienbare tijd zal Trump zeker weer een keer langskomen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.