Groeten uit Israël: Ook hier storm en zware regens

vrijdag 19 januari 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vannacht is er een storm over ons heen getrokken. Ook vanochtend vroeg was de lucht nog grijs, bijna zwart; het regende heel hard en het onweerde ook. In onze tuin was een 'toren' van zes plastic stoelen door de zware wind omver gegooid; de stoelen lagen op verschillende plaatsen op het gazon. Ik had ze vast moeten zetten. Tegen de middag zou het weer rustiger worden. Het weekeinde zal wat koeler maar verder heel aangenaam worden. Zo kunnen we morgen weer wat in de buurt gaan wandelen, we hebben hier zoveel mooie parken. En zondag zal het dan weer voor het jaargetijde te warm worden. Maar maakt u zich geen zorgen, de volgende regenbuien zijn ook al aangekondigd. Januari brengt ons eindelijk de hevig verlangde regen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Tot rond de middag regenbuien vanuit het noorden tot aan de noordelijke Negev, lichte sneeuwval in de bergen in he noorden. Overstromingsgevaar in het zuiden en het oosten. Voor het jaargetijde bovengemiddeld koud.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 7 graden, Tel Aviv 15 graden, Haifa 12 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 15 graden, aan de Dode Zee 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 17 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gestegen en staat nu op 214,225 meter onder de zeespiegel.

Bent u tevreden, nu het eindelijk regent, werd vanochtend op de radio gevraagd aan een boer uit een kibboets. Natuurlijk was hij tevreden, maar desondanks zijn zware regenbuien binnen korte tijd niet zo goed. Veel water zou dan verloren gaan, doordat de aarde maar een bepaalde hoeveelheid water tegelijk kan opnemen. Vroeger waren de winters heel anders, toen had je in elke wintermaand altijd minstens zes dagen regen, dat was goed voor de aarde. Tegenwoordig, aldus de ervaren boer, die al in de vierde klas zijn vader in de kibboets op het veld hielp, valt er altijd veel regen binnen enkele dagen. En dat is niet zo goed, aldus de boer. Al vijftien jaar heeft men geen normale winters meer gehad.

In Naharia in het noorden was eergisteren een bui 20 minuten zware regen voldoende om de wegen onder water te zetten.

Ik vraag me af of deze weersveranderingen iets te maken hebben met de opwarming van de aarde, waar men het altijd over heeft. Ik woon nu al bijna 30 jaar in Israël, en ik kan zeggen dat ook de zomers erg zijn veranderd. Vroeger had je nauwelijks dagen waarop in Jeruzalem temperaturen van 35 graden werden gehaald, terwijl het de laatste jaren nauwelijks beneden de 35 graden komt. En hier in Modi’in waren de afgelopen zomers temperaturen van rond de 40 graden al niet meer bijzonder.

Aan het eind van het gesprek vroeg de boer of men voor regen in Israël wilde blijven bidden.

Buiten komt net de zon weer tevoorschijn, de wolken trekken weg en het regent niet meer. Het weekeinde, de shabbat, kan beginnen. Ik wens u een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom vanuit Modi’in!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.