Groeten uit Israël: Wat doen we aan al die files?

donderdag 18 januari 2018 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Gisteren was het echt een mooie Jeruzalemse winterdag. Het was koel en regenachtig. Iets in mij verzet zich ertegen om een paraplu mee te nemen. Het is gewoon lastig om zo’n ding mee te slepen. Ik neem dan een zeker risico om nat te worden, maar dat hindert me niet. Ik houd van regen. Vanavond zou er dan een halve dag 'winter' beginnen met storm en regen en sneeuw op de bergtoppen in het noorden. Over sneeuw in Jeruzalem heeft men het nu niet meer, want daarvoor is het nog steeds te 'warm'. Vannacht zullen de temperaturen tot 3 graden dalen, meer niet. En vanaf morgenmiddag is deze korte winter dan ook alweer voorbij. De shabbat zou aangenaam worden en tot uitstapjes uitnodigen. En zondag zal het dan weer voor het jaargetijde te warm worden. De winter is een eeuwig heen-en-weer. Het waterpeil van het Meer va Galilea stijgt de laatste tijd bijna dagelijks, elke dag een halve centimeter meer. Het zou best wat meer mogen zijn.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Hier en daar een regenbui in het noorden. Iets warmer dan gisteren. De wind wordt in de loop van de dag steeds harder. De komende nacht stormachtig van het noorden tot aan de noordelijke Negev. Op de Hermonberg en de noordelijke Golan sneeuwt het. Ook op grotere hoogten in Galilea kan het wat sneeuwen.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 214,235 meter onder de zeespiegel.

De files op de wegen vormen een probleem dat ons allemaal aangaat. De laatste tijd wordt er bij ons veel over gesproken. Het nieuwsportaal Ynet heeft deze week een hele reeks artikelen daarover gepubliceerd onder de titel Israël 2018 – een land in de file. Bijzonder ernstig is de situatie op de Ayalonsnelweg, die door Tel Aviv leidt. Daar behoren de files tot de orde van de dag, waarmee je in je dagplanning rekening moet houden. Maar dan heb je ook eindelijk tijd om een radioprogramma tot het einde toe te horen. Maar de mensen hebben hun buik ervan vol. Afgelopen zondag riep men een protest op van automobilisten. Om precies 9 uur ’s ochtends zou men overal op straat claxonneren.

Claxonconcert tegen de files, afgelopen zondag in Tel Aviv

Maar iedereen ergert zich aan die eindeloze files. Je kunt er de klok op gelijk zetten. Vooral in de namiddag is het erg, als iedereen ineens naar huis wil rijden. Hoewel de Ayalonsnelweg voor een deel vijf rijstroken heeft, loopt het verkeer er vaak vast. En ook ’s ochtends, als iedereen naar zijn werk gaat, is het niet beter.

Dat hoort er dagelijks bij: verkeer op de Ayalonsnelweg (Foto: Serge Attal/Flash0)

De regering is zich bewust van het probleem. Het Ministerie van Verkeer, onder leiding van minister Israel Katz, probeert grip te krijgen op het probleem. Maar helaas veel te laat. De tramlijn, die nu in Tel Aviv wordt aangelegd, had 20 jaar geleden al in bedrijf moeten zijn. Er hadden al lang speciale rijstroken voor bussen moeten zijn. Inmiddels zijn die er, maat het zijn er nog niet genoeg. Ook zou het volledige openbaar vervoer binnen de steden herzien moeten worden. Het duurt nog steeds veel te lang om je bestemming bereiken. Dat is de reden waarom men nog steeds de voorkeur geeft aan de auto. Heel veel mensen rijden in een auto van de zaak naar hun werk; er zijn veel te veel auto’s op straat.
Eigenlijk zou men in tel Aviv helemaal geen auto nodig hebben als men op het openbaar vervoer zou kunnen vertrouwen. Ik zou niet al te kritisch willen zijn, maar mij is duidelijk dat men het probleem niet van vandaag op morgen kan oplossen, en ik zie ook dat er nu heel veel wordt gedaan om de situatie te verbeteren. Ook de snelweg van Tel Aviv naar Jeruzalem hoort daarbij. We moeten gewoon nog een paar jaar geduld hebben. Ik ben benieuwd hoe het er hier bij ons over vijf tot tien jaar uit zal zien. Misschien heb ik dan allang afscheid genomen van mijn auto; daar zou ik geen bezwaar tegen hebben.

En nu wens ik u een prettige donderdag zonder files. Rij voorzichtig.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.