Groeten uit Israël: Ernstig ongeval door loslopende kameel

woensdag 17 januari 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

De regen die men ons voor de komende dagen had beloofd, is er nog steeds niet. Maar het is erg koel, vooral ’s ochtends vroeg. Als ik nu vanuit mijn kantoor naar buiten kijk, zie ik een erg grauwe lucht. Ik had mijn paraplu mee moeten nemen. Maar ik vertrouw op het weerbericht, dat zegt dat de regen al tegen de middag minder zou worden. Vrijdag, vlak voor het weekeinde, zou het dan echt winters en stormachtig worden. Hier in Jeruzalem zouden de temperaturen ’s nachts dan tot 3 graden dalen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: In de loop van de ochtend kunnen in het noorden en aan de kust hier en daar regen- en onweersbuien ontstaan. Helder tot gedeeltelijk bewolkt, met een stijging van de temperaturen. Voor het jaargetijde iets te warm. De temperaturen gaan dalen, vooral in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 16 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 17 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 214,24 meter onder de zeespiegel.

Gisteren was er in de Negev een zeer ernstig ongeval. Een auto met daarin een gezin van vijf personen was op weg naar een feest, en werd verrast door een kameel die op de weg stond. Door de botsing met de kameel sloeg de auto over de kop. Een andere auto, van het leger, botste ook op de kameel. Het resultaat van dit ongeval was tragisch. De 13-jarige zoon van het gezin overleed nog ter plaatse. De moeder liep ernstige verwondingen aan haar hoofd op, de vader en de twee andere kinderen raakten middelzwaar tot licht gewond. De vier militairen liepen gelukkig slechts lichte verwondingen op.

'Van de auto is weinig overgebleven na de botsing met een kameel (Foto: MADA – Rode Davidster)

Vaak kon ik, als ik in de Negev-woestijn was, een glimlach niet onderdrukken als ik de verkeersborden zag die waarschuwen voor kamelen op de weg. Maar hier in Israël is dat een zeer serieus onderwerp. Al jaren tracht men grip te krijgen op het probleem van op straat lopende kamelen. Want de kamelen hebben in de meeste gevallen een eigenaar en zouden eigenlijk met een chip gemerkt moeten zijn. Men had het er zelfs over om een wet aan te nemen die de eigenaren van de kamelen aansprakelijk maakt voor de ongevallen. De kamelen zijn van Bedoeïenen. Vaak worden deze herkenningstekens weer verwijderd, om zich aan de aansprakelijkheid te onttrekken.

Kamelen op de rijweg. Een mooi gezicht, maar zeer gevaarlijk voor de automobilisten

De afgelopen tien jaar zijn tien mensen door een botsing met dieren om het leven gekomen; in de meeste gevallen waren dat kamelen. In de jaren 2008 tot 2015 waren er in totaal 7151 gevallen van kamelen die op de rijbaan liepen. Het recht is er tot nog toe niet in geslaagd om de eigenaren van de kamelen ter verantwoording te roepen. Door hun gebrek aan verantwoordelijkheid brengen ze veel automobilisten in gevaar. Daarom moet men de waarschuwingsborden zeer serieus nemen. Op mijn laatste reis heb ik geen kameel langs de weg gezien, maar alleen een steenbok die langs de kant van de weg stond.

De waarschuwingsborden moet men heel serieus nemen (Foto: Rebecca Zeffert/Flash90)

Terug naar het tragische ongeval. Tot nu toe weet alleen de vader dat hij zijn zoon heeft verloren. Op dit moment weet men nog niet hoe de begrafenis moet plaatsvinden, het hele gezin ligt nog in het ziekenhuis, en de moeder ligt in coma. Ik kan het gezin alleen maar toewensen snel te genezen, en dat ze het verlies op de een of andere maner kunnen verwerken, alleen al vanwege hun andere kinderen.

Ik wens u een prettige en rustige woensdag. Als u onderweg bent, rijdt u dan voorzichtig en oplettend. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.