Hamas, gebruik geld voor tunnels liever voor je volk

dinsdag 16 januari 2018 |  Redactie Israel Today
Hamas had de 260 miljoen dollar, die het had geïnvesteerd in de bouw van tunnels en raketten, beter kunnen gebruiken om de watervoorziening en het gezondheids­systeem te verbeteren, dan zou de situatie in Gaza veel beter zijn, zei de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman tijdens een vergadering van zijn Israëlische Betenoe-partij.

Afbeelding: Minister van Defensie Avigdor Lieberman, gisteren tijdens een bijeenkomst van zijn partij (Foto: Ohad Zwigenberg/Pool)

Terwijl burgers van de Gazastrook urenlang wachten voor de voedseldistributiecentra van UNRWA om wat meel te verkrijgen, kiest Hamas ervoor om het hulpgeld voor andere doeleinden te gebruiken, voor terreur.

Vandaag werd de Kerem Shalom grensovergang heropend, nadat hij een paar dagen geleden moest worden gesloten vanwege de ontdekte terreurtunnel, zodat de Israëlische luchtmacht die kon vernietigen zonder iemand in gevaar te brengen. Vorig jaar werd via deze overgang 570.000.000 ton voedingsmiddelen en 7.044 ton medische apparatuur naar de Gazastrook gebracht.

Vrachtverkeer bij de grensovergang Kerem Shalom (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

'Ik heb veel gehoord over de ernstige humanitaire situatie in Gaza, maar de manier om deze situatie te verbeteren is dat Hamas moet stoppen met het gebruik van zijn geld voor oorlog en het doden van mensen en in plaats daarvan moet investeren in de ontwikkeling van Gaza,' zei minister Lieberman van Defensie. Hij zei ook dat Iran jaarlijks 100 miljoen dollar zou betalen aan Hamas en de Islamitische Jihad.

Israël heeft een zespuntenplan om deze terreur te bestrijden. Het plan omvat:
♦ Terugkeer van vermiste en gevangen soldaten,
♦ Vernietiging van alle tunnels tegen het einde van het jaar,
♦ De ondergrondse barrière tussen Gaza en Israël moet dit jaar worden voltooid,
♦ Reageren op alle raket- en mortieraanvallen,
♦ Versterking van de gemeenschappen in het grensgebied van Gaza,
♦ Demilitariseren en herstellen van Gaza.

Lieberman bekritiseerde de toespraak van de Palestijnse leider Machmoud Abbas, waarin hij de Joodse band met Israël verwierp en weigerde deel te nemen aan vredesonderhandelingen zolang Donald Trump president van de Verenigde Staten is.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.